Tre Kronor tar in spion från Kanada

HOCKEY

Ska hjälpa Sverige inför World Cup: ”Spetsar till”

Foto: Grönborg får hjälp av stor stab under World cup.

Tre Kronor väljer att ta hjälp av Kanada inför World Cup.

Hockeyspionen Todd Woodcroft går in i lagledningen.

– Vi ska spetsa till det inför World Cup. Vi är i NHL-miljö och därför måste vi förändra och uppdatera ledningen, säger head coach Rikard Grönborg.

Foto: Todd Woodcroft.

World Cup-truppen har redan tagits ut, i alla fall ett embryo till laget med 16 spelare. 1 juni ska truppen spikas med ytterligare sju spelare.

Nu börjar även staben att sätta sig och för första gången på länge kommer Tre Kronor att ta hjälp av kanadensare för att skapa bästa möjliga förutsättningar.

1971-1972 leddes Tre Kronor av kanadensaren Billy Harris och nu tar Rikard Grönborg in Todd Woodcroft som spion och han får titeln special assignement coach. Tre Kronor väljer även att förstärka kommunikationsdelen med Ottawas Senators mediamanager Brian Morris.

– Tood är scout för Calgary och har bra koll på NHL. Han kommer hjälpa oss med sånt som vi ber honom om. Kan vara att ta fram hur motståndarna rör sig i sitt powerplay eller se svagheter hos någon back. Morris är en rutinerad herre som kommer bistå Feltenmark, säger Grönborg.

Rutinerad statistikräv

Woodcroft har arbetat med NHL-lag sedan han var 28 år. Minnesota, Washington, Los Angeles och nu Calgary har varit hans arbetsgivare. Han har även hjälpt Kanada, Vitryssland och Schweiz under VM.

En rutinerad statistikräv med öga för detaljer och god förståelse för video och scoutning.

Och just nu innehåller Tre Kronor-staben hela 18 personer.

Den största ledargrupp som Tre Kronor någonsin haft.

– Utåt sett så är det jag som är i skottgluggen och jag kommer stå till svars för hur det går. Jag är inte expert på allt och jag måste leda och fördela sysslorna. Alla som är med i staben är bra på något och det är min uppgift att se till spelarna har bästa möjliga förutsättningar, säger Grönborg och fortsätter.

– För spelarna är det här inget nytt. De är vana med många ledare i respektive NHL-klubb.

ARTIKELN HANDLAR OM