”Jag ska göra allt för att bli redo för NHL”

1 av 2 | Foto: Alexander Nylander på plats under Stanley Cup-finalen
HOCKEY

SAN JOSE. Ännu en Nylander har anlänt till NHL...

Alexander, son till Michael och bror till William, gästade den pågående Stanley Cup-finalen i San Jose tillsammans med övriga ”top prospects” under måndagen.

– Det är en fantastisk upplevelse att få komma hit och se en final och träffa killar som Joe Thornton och Joe Pavelski, säger han.

NHL har som tradition att till en av Stanley Cup-finalerna varje år bjuda in några av de ynglingar som väntas gå först i den stundande draften och under måndagsförmiddagen dök alltså året kull upp i SAP Center i San Jose, där San Jose Sharks och Pittsburgh Penguins utkämpar sin fjärde duell i natt.

Storögda kvintetten Auston Matthews, Patrik Laine, Pierre-Luc Dubois, Matthew Tkachuk och Alexander Nylander  – den förste svensk som varit med i de här sammanhangen sedan Filip Forsberg besökte 2012 års final i New Jersey – fick bland annat se på träningar, träffa spelare och möta ett jättelikt mediauppbåd.

Utfrågad av alla 30 lag

– Det är sjukt kul. Jag har aldrig sett en Stanley Cup-final live tidigare och det blir en fantastisk upplevelse,  säger den 18-årige talangen när vi träffar honom mitt i mediatumultet.

Vilka spelare har ni hunnit träffa?

– Joe Thornton och Joe Pavelski och ytterligare några killar i Sharks. Riktigt coolt.

Vad sa stjärnorna?

– De frågade hur det hade gått på combine och uppmanade oss att ha kul under dagen och lovade att matchen skulle bli en grym upplevelse.

Veckan innan besöket har ”Nyllet” – som väntas gå som nummer sex eller sju i draften i Buffalo om ett par veckor – och de övriga ynglingarna genomgått det årliga ”combine”-lägret i Toronto och blivit intervjuade av samtliga 30 NHL-lag och genomgått hårda fysiska tester.

– Det gick bra, det var riktigt kul och spännande att göra alla tester och bli intervjuad av lagen. Jag trodde frågorna skulle vara tuffare än de var, det kändes som en...smooth process (ja, Alexander växte upp i Nordamerika..).

”Har ingen favorit”

Några speciella lag som visade särskilt intresse och frågade dig extra mycket?

– Nja, kanske lagen som har de tio främsta valen. De var nog lite hetare och frågade lite mer än de andra.

Vad ville de veta?

– De frågar om ens bakgrund och hur man tycker att man spelat under säsongen och så. Det var som sagt ganska enkla frågor. Och alla ställde ungefär samma.

Har du några favoritlag?

– Nej, inte ännu (leende). Det spelar ingen roll vem jag blir vald av, alla lag i NHL är bra, jag har ingen favorit på det sättet.

Fick råd av William

Men om du skulle välja något av de sju lagen pappa Michael spelade för då?

– Det skulle vara New York Rangers då. Det var nog det bästa laget han spelade för och det var väldigt roligt för mig att vara i New York och hänga på där.

Minns du någon av hans egna stora slutspelsmatcher här borta?

– Ja, när han gjorde hat trick med Rangers i tredje matchen i förstarundan mot Atlanta 2007. Jag var där  och det var verkligt häftigt.

Vad har du fått för råd av brorsan William inför hela det här äventyret?

– Ja, innan Combine berättade han lite om vilka frågor som skulle kunna komma och rådde mig att vara redo för de hårda testerna. Han var dock inte med på en sån här final, så det här upplevelsen är något helt nytt.

”Ska göra allt jag kan”

Alexander spelade den gångna säsongen med Mississauga i juniorligan OHL, men får han som han vill slår han sig in i NHL redan nästa säsong.

– Ja, det är absolut målet. Jag ska göra allt jag kan i sommar för att vara redo för NHL till hösten. Men det är de jag blir draftad av som bestämmer var jag ska spela. Jag kan spela i AHL också, eller i OHL eller med Rögle i SHL. Vi får se, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM