15-åriga Saik-löftet gjorde debut för Luleå

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

15-åriga Tindra Holm startade i mästarlaget - då krossades Dif

Mästarlaget Luleå/MSSK:s båda målvakter blev sjuka inför kvällens toppmöte med Djurgården.

Då fick stora Skellefteå-löftet, 15-åriga Tindra Holm, oväntat göra SDHL-debut i målet.

Hon höll nollan i den galna 11-0-krossen.

Luleå/MSSK drabbades av två tunga avbräck inför helgens dubbelmöte med Djurgården.

Båda målvakterna Maria Omberg och Anna Amholt har enligt klubben blivit sjuka vilket öppnade för en speciallösning.

15-åriga Tindra Holm – som spelar i Skellefteå AIK – tog plats i målet. Superlöftet tillhör fortfarande Skellefteå, som inte har något damlag, men har dispens att spela för mästarlaget om det behövs.

– Jag fick ett samtal i morse när jag ännu låg och sov. Mamma väckte mig och sa att Luleå ville att jag skulle stå. Det var skitkul, men vi får se hur det blir framåt, säger hon till NSD.

Höll nollan i debuten

Debuten i SDHL blev minst sagt lyckad.

Luleå körde över gästerna fullständigt, och samtidigt som Holm motade samtliga 19 skott som kom mot henne gjorde hemmalaget elva (!) mål.

– Det känns jättebra. Jag tycker inte att jag hade så många svåra lägen att rädda, men jag är nöjd, säger Holm till NSD.

Suveräna Michelle Karvinen blev femmålsskytt och gjorde bland annat tre mål under den tredje periodens första tre minuter.

Tindra Holm tog tidigare i år plats i TV-pucken som enda tjej bland 527 killar och efteråt rapporterades det om ett stort intresse för spelaren bland flera SDHL-klubbar, bland annat Luleå.

Efter debuten för laget hyllas hon av tränaren Fredrik Glader.

– Jag blir så glad när jag ser vad hon gör i sin debut. Hon är riktigt riktigt bra, säger han till NSD.

Till vardags spelar Tindra Holm i Skellefteås U16-lag, men lär sedan vara förlorad.

– Det är klart att det blir svårt när vi inte har ett damlag. Men hon har ju en möjlighet att gå till U18, vilket har hänt tidigare i svensk hockey, har klubbdirektören Pea Israelsson tidigare sagt till Sportbladet.

"Måste flytta"

I samma intervju berättade Holm att hon tycker att det är konstigt att hennes egen klubb inte satsar på en damverksamhet.

– Det känns som att alla borde få chansen att spela hockey. Nästan alla andra SHL-klubbar har ju damlag. Jag ser ingen anledning till varför man inte skulle satsa på det. Klubben har en bra ekonomi och vill vara en ledande klubb i Sverige. Alla tjejer som vill satsa på hockey måste ju flytta, sa hon då.

Luleå/MSSK åker i helgen på turné i Malmfälten och kvällens första match i dubbelmötet spelades i Malmberget inför 755 åskådare. Holm åker nu hem och det är oklart vem som vaktar Luleås mål i matchen som spelas i Kiruna på söndag.

Publicerad:

LÄS VIDARE