Han är doldisen bakom Frölundas succébackar

avLinus Norberg

”De ska träna som att det skulle funka i NHL”

Foto: TT
Lukas Bengtsson, här med SM-bucklan, har lämnat för Pittsburgh.

Tre har skrivit NHL-kontrakt, två har stuckit till KHL.

Frölundas guldbackar gjorde succé den gångna säsongen och Pär Johansson, 35, är mannen bakom utvecklingen.

– De ska träna som att det skulle funka i NHL, säger han.

Frölunda tog SM-guld i våras efter elva års väntan.

En stor del av framgången var klubbens backspel.

Lukas Bengtsson, Oscar Fantenberg, Tom Nilsson och Jacob Larsson, bland andra, var unga killar som formades till guldbackar och som nu skrivit både NHL- och KHL-kontrakt. Och mannen bakom utvecklingen är en riktig doldis.

Pär Johansson, 35 – med ett långt förflutet i dansk hockey.

Jobbar nära spelarna

– Vi har tappat sex av de åtta backarna som spelade finalserien, men vi tycker att det är fantastiskt roligt som har bidragit till utvecklingen. Vi jobbar med duktiga backar, unga och äldre, och alla vill verkligen något, säger Johansson och förklarar hemligheten bakom sitt coachande.

– Jag försöker jobba nära spelarna. Inte enbart lära känna hockeyspelaren, utan även spelaren som privatperson. Jag lägger ner mycket tid på det.

Tränar ni på något annorlunda sätt?

– Målsättningen i backgruppen är att jobba på ett sätt som är större än Frölunda, större än SHL. Det till exempel Lukas Bengtsson gör på träningen kanske räcker i SHL, men räcker det i NHL? Det är så vi tänker. Vi vill träna till nästa nivå, göra sånt som skulle funka i NHL och KHL.

"Stolt att få vara med"

Roger Rönnberg har hyllats efter SM-guldet. Känner du att du fått för lite kredd?

– Nej. Frölunda har jobbat i många år med samma koncept. Lagt en treårsplan. Jag fick vara med när det bar frukt. Men jag hoppas att jag har en liten del i framgången också. Roger är värd all uppmärksamhet, jag är bara stolt och nöjd att jag fick vara med och att fyra backar utvecklats till NHL- och KHL-backar, säger Johansson som nu måste lära känna nya adepter.

Det är bara Henrik Tömmernes och Jacob Larsson som är kvar i backuppsättningen som tog SM-guld och Johansson vill lyfta fram ett nyförvärv från Brynäs.

– Mattias Nörstebö. Har han väldigt fina kvalitéer och spelar redan "Frölundahockey". Jag hade honom i Mora när han var utlånad från Brynäs och han är en doldis som kan få ett genombrott.

Lukas Bengtsson, en av backarna som skrivit NHL-kontrakt, hyllar också Johanssons arbete.

– En tränare som är väldigt mån om dig som person. Han finns där och stöttar dygnet runt, både på och vid sidan av isen. Han är krävande, på ett positivt och stöttande sätt, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM