Snart är skyltfönstret stängt

HOCKEY

Leksand

Bara bronsmatchen mot USA återstår för de svenska JVM-spelarna. Sen stänger världens största skyltfönster för juniorer som vill fortsätta sin karriär i NHL.

- Visst är det en dröm att nå dit. Min agent har sagt till mig att scouterna varit nöjda med mig, säger Luleås Linus Omark, en av de svenska spelarna som ännu inte är draftad.

När talangscouterna funderat klart öppnas vägen till NHL vid nästa draft till sommaren. Varje byte under junior-VM finns analyserat.

- Under matcherna är det inget man tänker på. Visst är det en dröm att komma vidare till NHL, men just nu känns det bara som en dröm, säger Omark.

- I träningsmatcherna inför JVM stämde inget för mig, så jag började fundera på om JVM verkligen var nåt för mig. Sen började det stämma under de sista träningarna innan turneringen och så här långt är jag nöjd, fortsätter han.

Omark ligger tvåa i den svenska poängligan med två mål och tre assist inför bronsmatchen.

- Jag har bara snackat lite med min agent under JVM. Men han har sagt att agenterna är nöjda. Jag har ett år kvar på mitt kontrakt med Luleå, sen får vi se vad som händer, säger han.

Tänker inte på draften

Landskrona-födde Martin Johansson är ett annat svenskt utropstecknen under JVM. Johansson, som har kontrakt med Färjestad säsongen ut, är heller inte draftad.

- Visst vill man till NHL, det är ju där de bästa spelar. Men det är inget jag direkt tänker på, det är tufft att komma dit. Vi pratar inte så mycket om scouterna eller draften heller i truppen. Samtidigt vore det kul att bli draftad, säger Johansson.

Sitt eget spel är han nöjd med under JVM-turneringen.

- Känslan är att jag lyft mig, tagit för mig på ett bättre sätt. Tidigare gjorde jag mest skitjobb, säger Johansson som med sina tre fullträffar är bäste svenske målskytt.

Både Omark och Johansson är överens om att bronsmatchen mot USA på fredagen är viktig.

- Kommer vi bara upp i vår riktiga standard har vi utan tvekan chansen att ta bronset, säger Omark.

Spelare draftade i det svenska JVM-laget

Av de 22 spelarna i den svenska JVM-truppen är tio draftade för NHL-klubbar.

Draftade spelare i bokstavsordning:

Sune Karlsson/TT