Staal tvåmålsskytt

Publicerad:
Uppdaterad:

– när Danmark gick vidare

Glad matchhjälte. Kim Staal gjorde två av Danmarks mål i segermatchen över Ukraina.
Foto: BILDBYRÅN
Glad matchhjälte. Kim Staal gjorde två av Danmarks mål i segermatchen över Ukraina.

Två mål från förre Malmöforwarden Kim Staal tog Danmark vidare i ishockey-VM.

– Fantastiskt. Det betyder oerhört mycket för dansk ishockey, sade Staal efter 4–3-segern i den avgörande matchen mot Ukraina.

Det viktigaste med segern var naturligtvis att den garanterar Danmark en plats i nästa års VM i Kanada. Danskarna gör då sitt femte raka A-VM och tog sig nu för första gången sedan 2004 till den andra gruppspelsomgången.

– Jag tyckte vi förtjänade det här. Vi har ett ungt lag som blir bättre för varje år, och både U20- och U18-landslaget har tagit sig upp till A-gruppen, så det kommer nya spelare underifrån också, sade Staal.

Efter nio säsonger i elitserien, åtta med Malmö och en med Modo, flyttade han i somras till Nordamerika och Nashville men har hela säsongen spelat med farmarlaget Milwaukee.

I VM har Ukraina, som nu får spela i nedflyttningsserien, hela tiden varit nyckelmatchen och förlusterna mot Ryssland (1–9) och Finland (2–6) har inte fått danskarna att tappa sugen.

Men det blev nervöst. Målvakten Peter Hirsch, som precis lämnat Leksand, hade ingen större kväll och släppte in ett par billiga mål. Men Staal räddade situationen och sköt både 3–1 och 4–2-målet. Nu ser han fram emot att möta Sverige, men säger:

– Dessvärre har de sett bra ut hittills...

Från grupp B skickades Österrike till nedflyttningsserien sedan Vitryssland vunnit med 5–2 och gått vidare. Nedflyttningsserien, där de två sämsta lagen får lämna A-gruppen, innehåller också förlorarna i matcherna Lettland–Italien och Tyskland–Norge som spelas på onsdagen.

TT

Publicerad: