En bra förstaformation kan räcka mycket långt

HOCKEY

Färjestad har sin "Jönsson-liga".

Frölunda har sin "Johnson-liga".

Med andra ord: utan en riktig förstakedja

vinner man inga SM-guld.

Timrå har sin fantastisk "NHL-trio".

Det kan räcka långt.

Som tränare kan du ha hur bra forwards som helst, hur bra backar som helst, hur bra målvakter som helst, men du måste ALLTID ha en fungerande - och ständigt levererande - förstakedja.

Det är ingen slump att Färjestad och Frölunda haft sådana oerhörda framgångar och när Indianerna upplever sin värsta kris stiger den fram - nämligen förstakedjan.

Niklas Andersson, Jonas Johnson och Tomi Kallio tog sitt ansvar i går och jag är övertygad om att Frölunda finns med och slåss om SM-guldet när snön börjar försvinna i vår.

Igen.

Så pass stark plattform har laget.

För att vinna SM-guld räcker det faktiskt att ha tre hyggliga formationer som spelar

0-0 och en som producerar - svårare än så är det inte.

Jag säger Timrå.

Jag säger bara Timrås förstakedja.

Tränaren Lill-Kenta Johansson har hittat sitt guldvapen i passningsspecialisten Timo Pärssinen, intelligente centern Riku Hahl och målskytten Jonathan Hedström - en perfekt mix av smarthet, spelförståelse och norrländskt urkraft.

Alla tre har spelat i NHL, men av olika anledningar lämnat Nordamerika för att fortsätta sina karriärer i Sverige.

NHL-trion.

Timo Pärssinen var för liten för att få ett erkännande i världens bästa liga, Riku Hahl hade inte tålamodet att slussas mellan Colorado och farmarligan och Jonathan Hedström ville istället satsa på sin familj.

Tacka förstakedjan

Timrå har tagit fem raka segrar, 14 av 15 poäng och det är mycket tack vare förstakedjan.

Luleås tränare Slavomir Lener är den som på ett uttalat sätt fört in tänkandet i Sverige: det räcker med att samla sina bästa spelare i de två första formationerna, i tredje kedjan hamnar de som vill någonting och i fjärde återfinns vattenbärarna - de som precis som förstakedjan gör sitt jobb i varje match, utan att få några rubriker.

Elitserien börjar stabilisera sig nu och de senaste veckornas konstiga resultat kommer att få sina förklaringar.

De tippade bottenlaget kommer att hamna i sitt rätta segment, de tippade topplagen kommer att börja vinna och lagens förstaformationer kommer att börja visa klass.

Titta på resultaten i går, till exempel.

Dessa säger allt.

analys patrik thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM