NHL hotar bojkotta hockey-VM helt

HOCKEY

Svenskens krönika kan få förödande konsekvenser

CHICAGO. Szymon Szembergs kontroversiella krönika om NHL-spelare som nobbar sina landslag kan få förödande konsekvenser.

NHL hotar nu att inte släppa några spelare alls till VM i framtiden.

– Det är definitivt något vi ska diskutera med spelarfacket, säger den upprörde kommissionären Gary Bettman.

Det var under VM i Tyskland för två veckor sedan som Szymon Szemberg, Internationella hockeyförbundets svenske informationsdirektör, publicerade en ilsken krönika om det skamliga i att NHL-spelare nobbar sina landslag när säsongen i Nordamerika är över.

NHL-ledningen blev mycket upprörd och krävde – och fick – en ursäkt av IIHF:s ordförande Rene

Fasel.

Ingen respekt

Men Gary Bettman, NHL-bossen, är alltså fortfarande irriterad över vad han ser som ett rent påhopp från Szembersgs sida,

– Jag har flera gånger, bland annat under OS i Vancouver, påpekat för Rene Fasel att vi upplever det som att IIHF inte respekterar oss, vår affärsverksamhet, vårt spelschema, dundrade Bettman under en presskonferens i United Center i Chicago i går.

– Den här krönikan bekräftade bara den bilden. De ser det tydligen som att de har rätt till våra spelare och kräver att våra spelare ska komma och riskera sina karriärer i VM för ingenting annat än kärleken till sitt land.

Inget beslut taget

Svaret från NHL kan bli en total bojkott av VM.

– Precis som när det gäller OS är det vi som, efter överenskommelse med spelarfacket, avgör om våra spelare ska få spela turneringen eller inte, slog Bettman fast under presskonferensen i Chicago.

– Ingen behöver göra några rubriker på det ännu, vi har inte alls tagit ett sådant beslut. Men det är definitivt något vi ska diskutera med spelarfacket. Om jag låter passionerad när jag pratar om detta får ni ursäkta, men det är ett ämne som sätter mina känslor i svall?...

Om NHL skulle göra verklighet av det – mer eller mindre uttalade – hotet skulle VM för första gången sedan tidiga 70-talet bli en renodlad amatörturnering.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL