”Städar läktaren efter herrlagets matcher”

Foto: Bildbyrån
HOCKEY

Leksand gick i december ut och lovade förbättring gällande jämställdhet.

Men föreningens damlag städar fortfarande läktarna i Tegera Arena – efter herrlagets matcher.

– Man slutar hoppas, säger en av lagets spelare till DT.

”Mer pengar skulle sättas in till damerna”, ”damerna ska synliggöras mer” och ”marknadsföringen behövde bli bättre”.

Det var i december som Leksands ordförande Åke Nordström, i en intervju med Dalarnas Tidningar, lovade förbättring angående jämställdhet i föreningen.

”Man slutar hoppas”

Leksands damlag vittnar nu om en viss förbättring, men i en intervju med DT går fem av lagets spelare ut och berättar om en osäkerhet inför framtiden.

– Det känns som att vi inte vet någonting om vad som händer i föreningen. Vi önskar ju att få bli mer delaktiga till nästa säsong. Men hur augusti och spetember kommer att se ut, återstår att se, säger damerna till tidningen, och en av dem tillägger:

– Man slutar hoppas. Det låter som ett skämt att vi till exempel städar läktaren efter herrarnas matcher, men det är ju inte det. Vi är ett A-lag men det märks inte.

Åke Nordström bemöter kritiken, men menar att damerna kommer fortsätta städa läktare även nästa år.

– Vi utgår från att de gör det. Det har med intäkterna att göra för alla våra lag i Leksand IF. Vi har faktiskt juniorer som spelar med herrarna, och de städar också efter herrarnas matcher, säger han och fortsätter:

– Detta ger juniorverksamheten och damlaget fördelar och båda lagen är positiva till arbetsuppgifterna.

Fler kan hoppa av

Bland det positiva radar spelarna upp att de, bland annat, fått ”träningskläder samt en väska med Leksands märke på”, och laget har även fått spela en del matcher på Tegera Arena. Men mer förbättring krävs, säger spelarna, annars kan alltfler kvinnor hoppa av sporten.

– Det kan absolut bli så med tanke på vilken aktivitet man måste ha som damhockeyspelare med både jobb på sidan av, träningar och matcher, säger damerna.

ARTIKELN HANDLAR OM