Pittsburgh Stanley cup-mästare

NASHVILLE. Svenske Patric Hörnqvist blev historisk hjälte i natt.

Han avgjorde hela Stanley Cup-finalen när 01.35 återstod av den sjätte ronden i Bridgestone Arena – och såg därmed till att bärga andra raka titeln åt Pittsburgh Penguins.

Innan det var över hann landsmannen Carl Hagelin för övrigt fastställa slutresultatet 2–0 i tom kasse också.

I sex år spelade Patric Hörnqvist i Nashville Predators – innan han trejdades till Pittsburgh Penguins.

I natt kom han tillbaka och krossade den gamla hemstadens hjärta.

Lite drygt en och en halv minut återstod av den mållösa sjätte ronden när han dök upp vid sidan av gamle kompisen Pekka Rinne och på tennis, via Nashville-keeperns arm, slog in pucken som avgjorde hela finalen.
En gyllene pojkdröm var därmed fullbordad.

Carl Hagelin fick smaka lite på den sortens sötma han också, för när fjorton sekunder återstod fastställde han slutresultatet i tom kasse – och Pittsburgh var därmed första lag på 19 år att bärga två raka titlar.

Magiskt målvaktsspel

Den sjätte ronden  i Stanley Cup-finalen var överhuvudtaget ett gastkramande drama från början till slut.

Båda lagen satsade oavbrutet maximalt, slet som djur för att komma till ett avgörande – men kunde inte göra ett enda mål. 

Huvudorsak:

Båda målvakterna spelade som gudar.

Nashvilles Pekka Rinne och Pittsburgh Matt Murray gjorde den ena  omöjliga räddningen efter den andra – när världens bästa forwards gav precis allt för att överlista dem.

En bit i andra perioden lyckades visserligen Colton Sissons slå in en retur på ett Filip Forsberg-skott och ett Nashville som slog nya rekord i högljutt vanvett exploderade i glädjefnatt, men det visade sig att domaren redan hade blåst.

Crosby lyfte pokalen

Tyvärr en tabbe i årets viktigaste match.

Därefter var det svårt att komma ifrån intrycket att domarna försökte kompensera för sitt misstag, för hemmalaget fick fyra raka powerplay – inklusive ett läge i fem mot tre – och Pittsburgh inte ett enda.

Predators underlät dock att utnyttja de chanserna – och sedan dök ”Bengan” Hörnqvist upp vid Rinne och så var sagan om Smashville över för den här gången.

En kvart senare lyfte Sidney Crosby Conn Smythe-pokalen för andra året i rad – och därefter också den gyllene Stanley Cup-bucklan. 

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna i sin helhet på Viaplay

Resultatservice
Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!