Hockeyallsvenskan

”Risk att känslan i Modo är lite dålig”

Särkijärvi ska ta Modo till SHL

Av: 

TT

HOCKEY

Två gånger har Hans Särkijärvi, 60, tagit upp klubbar till SHL.

Nu ska han lyckas igen med Modo.

– Jag har en vinnarinstinkt som jag kan ta med mig, säger den förre Djurgårdstränaren inför sin comeback.

Modo har haft några turbulenta år och ramlade direkt från SHL ned till bottenskiktet av hockeyallsvenskan förra säsongen.

Andreas Johansson sparkades som tränare och veteranen Per Bäckman ryckte in i slutet för att rädda Modo från att hamna i kvalet ned till hockeyettan. Det lyckades precis.

Nu ska en ny sportslig ledning vända trenden och försöka ta klubben, SM-vinnare så sent som 2008, tillbaka till SHL. Förutom Särkijärvi är också sportchefen Michael Sundlöv, som tog Brynäs till SM-guld 2012, ny.

– Det som lockade är att man har en bra verksamhet i dag och föreningen är i ordning igen efter många tuffa år. Både J20- och J18-laget vann SM-guld i fjol, det är en viktig del, säger Särkijärvi.

Hårt jobb adelsmärket

Den rutinerade tränaren har tidigare tagit upp både Södertälje (2001) och Djurgården (2014) till SHL. Hans lag brukar inte tillhöra de flashigaste, men Särkijärvi har en förmåga att med hårt jobb som adelsmärke få ut max med begränsade resurser.

Han lyfte Djurgården från en mittenplats i allsvenskan till ett kvartsfinallag i SHL. Ändå petades han inför förra säsongen, med ett år kvar på kontraktet, då Djurgården skulle spela en modernare ishockey. Det slutade med att laget tog ett steg bakåt, var nära att missa slutspel och åkte ut i åttondelsfinal.

TT: Vad känner du över det slutet i dag?

– Jag känner bara att jag har gjort ett jättebra jobb i Djurgården under många år och är väldigt stolt över det. Vi gjorde bra resultat alla tre åren, blev bättre och bättre.

TT: Var det inte bittert att bli petad?

– Det är klart att det alltid finns en bitterhet, smolk i bägaren. Men jag är stolt och de tyckte ju att jag gjorde ett så bra jobb så att jag kunde ta ledigt, säger han med ett snett leende.

"Hitta bra känsla"

Nu kommer han till ett lag som blev ordentligt tilltufsat förra säsongen. Modo har behållit kärnan av den truppen, 13 spelare.

– Det finns en risk att det är en lite dålig känsla i gruppen, det måste vi övervinna, hitta en bra känsla och bli slagkraftiga igen.

TT: Vad gör du för att nå dit?

– Jag försöker sprida en positiv anda och ser till att vi följer det vi ska göra. Att vi lägger fokus på det vi kan påverka vilket är vårt eget spel. Gör man det så bra som möjligt brukar vinsterna komma.

TT: Hur ser du på ditt lag?

– Det är ett intressant lag, jag tycker vi har det som krävs för att kunna rubba de stora drakarna. Vi har hårt arbetande forwards, vi har centrar som är bra, vi har målskyttar så det finns och blir över. Det vi har spetsat till laget med är framför allt hårt arbete och karaktär.

På upptaktsträffen i förra veckan tippades Leksand, Modo och AIK, de tre mest meriterade klubbarna i allsvenskan, som topplag i serien.

PREMIUM-TV: HOCKEYSTUDION GRANSKAR ALLSVENSKA STORLAGEN

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Hockeyallsvenskan 2017/18 – allt du behöver veta

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hockeyallsvenskan

Modo Hockey

Hans Särkijärvi

Michael Sundlöv

Ishockey