Mejla

Mats Wennerholm

Händemark har varit symbolen för Malmö

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Var torsdagen den 17 december The Day of The Late Bloomers?

Ja, det kändes så när Malmös Fredrik Händemark fick avgöra derbyt mot Rögle och Jacob Berglund debutera i Tre Kronor.

Spelare tagit sig från hockeyns bakgårdar och aldrig gett upp sin dröm.

Fredrik Händemark har varit själva symbolen för Malmö de senaste åren med sitt slit och sin klubbkänsla.

Och förre Malmö-tränaren Peter Andersson gav honom plats att växa.

Först till landslagsman i Tre Kronor.

Sedan till en spelare med ett nyskrivet NHL-kontrakt som 27-åring. En stor talang i Leksand en gång i tiden, men där lyfte han aldrig och hamnade till slut i Pantern i hockeyallsvenskan för att börja om. Det var i Pantern han tog första språnget säsongen 2015-16, då han plockades upp i Malmö och blev kvar.

Och trots att han är hockeyfostrad i Leksand och fortfarande talar mer utpräglat dalmål är de flesta av dagens leksingar, så är det i Malmö hjärtat finns numera.

Det gick inte att feltolka, när han skickade in matchavgörande 3-2 där i tredje perioden borta i skånederbyt mot Rögle och såg till att Malmö tig sin fjärde raka seger.

Var det sista matchen?

Det var en sådan genuin eufori. Och när slutsignalen gick så blev han omkramad av varenda lagkamrat. Det var ett enda glädjerus. Och Händemark inte bara avgjorde mot Rögle, han lyfte Malmö över kvalstrecket i sin sista match, så Oskarshamn tappade sin ledning med 4-2 till 4-5 uppe i Luleå.

Sedan kan man ju alltid spekulera om det här var Fredrik Händemarks sista match i Malmö den här säsongen.

Man vet aldrig vad som händer när han kommer över till San José Sharks och ska försöka ta en plats i ”hajtanken”, som hemmarenan SAP Center at San José kallas.

Nu tvivlar jag inte på hans egen bestämda övertygelse att han tar en plats i truppen.

Det går inte att göra med en sådan spelare som Händemark och efter den resa han redan gjort. Men det är inte uteslutet att han kommer ”hem” igen. Man vet aldrig hur de tänker där borta och i nuläget finns inga farmarlag att skicka spelare till.

Det är sagt att även farmarligan AHL ska komma igång, men inga beslut är fattade och det ligger betydligt längre fram i tiden än NHL-starten i så fall.

I nuläget diskuteras i stället att ha så kallade taxi squads.

Sveriges mest okände KHL-spelare

Spelare som får stanna och träna med sina NHL-lag, men som inte ingår i truppen.

Allt för att göra det möjligt att kalla in spelare när någon blir skadad och att de bara är en taxiresa bort. Men allt är fortfarande osäkert kring den kommande NHL-säsongen. Ett alternativ är ju fortfarande inte ens blir av. Tidigare på torsdagen såg jag Jacob Berglund debutera i Tre Kronor.

Som 29-åring.

Sveriges kanske mest okända KHL-spelare som spelade i norska Storhamar så sent som för tre år sedan.

Här har han och Händemark en gemensam nämnare i Malmö. Berglunds moderklubb, där han var en stor talang innan han tog klivet över till den nordamerikanska juniorligan WHL.

Men han lyfte aldrig, blev inte draftad av något NHL-lag och återvände till tre säsonger i då hockeyallsvenska Troja-Ljunby. Sedan blev det Storhamar i Norge, Martigny i schweiziska andraligan, vidare till till tyska Ingolstadt och sedan Krefeld.

Då är vi framme vid säsongen 2018-19 och 27-åring som äntligen fick det att lossna. Hans 32 mål, 20 assist och totalt 52 på 51 matcher väckte uppmärksamhet och tog honom KHL och nu vidare till debut i Tre Kronor i Channel One Cup.

En stor dag i hans hockeyliv.

Och ytterligare ett bevis för att det aldrig är för sent och att hårt jobb lönar sig.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!