NHL

Janmark: Jag trivs både i staden och klubben

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Det är långt från Texas till Chicago – men Mattias Janmark har snabbt funnit till rätta i sin nya hemstad vid Michigan-sjöns sydvästra strand.

Han var utsökt i söndagens matiné mot Detroit och stod för både mål och finfin assist.

– Det har varit väldigt konstigt på många sätt men jag trivs väldigt bra både i staden och klubben, säger ”Jana” till Sportbladet efter 6-2-triumfen.

Den store hjälten under förmiddagsmässan i United Center var förstås unge Schweizaren Pius Suter. Han gjorde sina tre första NHL-mål och fullbordade alltså ett hattrick direkt.

Snygg entré.

– Kul för honom. Han var riktigt duktig ikväll och han har sett bra ut hela campen, säger Mattias Janmark när vi talar med honom efter slutsignalen.

”Pucken kom till mig hela tiden”

Men som sagt – ”Jana” svarade även för egen del för en förträfflig matiné. Han gjorde sitt andra mål för säsongen, spelade – mycket kyligt och elegant – fram till ett av Suters mål och var med och skapade chanser matchen igenom.

– Ja, det var en sådan dag när pucken hela tiden kom till mig, kommenterar.han

– Det kändes bra och det var skönt att få in en puck. Förhoppningsvis ger det självförtroende så jag fortsättningsvis sätter frilägena också…

Läs mer om vårens hockeyfester:

Allt om Hockey-VM 2021: Spelschema, tv-tider och datum
Stanley Cup 2021: Allt om slutspelet i NHL

Den 28-årige Danderyd-sonen, som efter fem år i Dallas skrev på för Blackhawks inför den här säsongen, trivs överhuvudtaget med sin nya tillvaro i Illinois.

– Det är mycket som varit lite konstigt med att komma till en helt ny stad som i princip varit nedstängd och börja träna med ett nytt lag som inte kunnat vara tillsammans så mycket. Vi har tränat i små grupper och haft många möten på Zoom och så, berättar han.

– Men nu, när vi kommit igång, känns det väldigt bra. Jag trivs både i staden och i klubben, vi har ett fint gäng här.

”Det är en trygghet”

Inklusive ett antal svenskar. Sedan tidigare spelar ju Adam Boqvist i Blackhawks och förutom Mattias har även Lucas Wallmark och Carl Söderberg anslutit inför 2021-säsongen.

– Ja, det är en trygghet att ha några landsmän att kunna prata svenska med, särskilt när så många är nya. Idag kunde Söderberg äntligen spela också. Det var roligt att se, jag tyckte han gjorde det bra.

Efter segrarna mot Detroit – Hawks vann ju även fredagens möte, med 4-1 – finns det hopp för det nederlagstippade laget också.

– Absolut. Säsongen började lite knackigt, men nu tycker jag det sett betydligt bättre ut, i synnerhet idag. Nu ska vi bygga vidare på det här, säger Jana.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Bjurman: Pittsburgh är på väg ner i ravinen

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Mattias Janmark

Chicago Blackhawks