Efter brutala tacklingen: ”Är inte samma person”

Före detta SHL-profilen talar ut om livet efter tacklingen

avJacob Larsson

HOCKEY

I en SHL-match 2016 blev Modos Peter Öberg brutalt tacklad av Chris Campoli, då i HV71.

Nu, ett och ett halvt år senare, berättar Öberg för första gången om sviterna från hjärnskakningen för Hockeypuls.

– Jag är inte samma person som jag var innan det hände, säger han till sajten.

I januari 2016 tacklades Peter Öberg hårt av Chris Campoli, en händelse som blev mycket uppmärksammad i Hockeysverige. Campoli blev avstängd tio matcher och fick dessutom böta för tilltaget.

– Den här tacklingen är topp tre av de mest oansvariga jag sett, sa ex-domaren Thomas "Kuben” Andersson då.

Även Öbergs familj reagerade kraftigt och uttryckte stor oro på Facebook.

”Bra att du lever för jag Älskar dig så mycket pappa...”, hälsade Öbergs då 8-årige son Alfons via ett känslosamt inlägg, publicerat av sambon Lina.

”En mörk period”

Öberg, som drabbades av en kraftig hjärnskakning – dessutom den sjätte i ordningen – har efter tacklingen sysslat med rehabilitering och återhämtning.

1 av 3 | Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYR N

Men comebackförsöken har gått dåligt, och nu träder han för första gången fram i media och berättar om livet efter hjärnskakningen för Hockeypuls.

– Jag har åkt på smällar innan och repat mig efter några dagar eller veckor. Så var det inte den här gången. Första tiden mådde jag rent ut sagt skit. Det var en tuff tid så klart när man var van att göra saker och ville spela eller umgås med familj och vänner, men det inte funkade för man inte hade någon energi eller ork. En mörk period, kan man säga att det var, berättar han för sajten.

Tvungen att lägga av

Öberg säger också att han den första tiden efter hjärnskakningen låg i familjens källare i flera veckor eftersom han inte tålde ljus. Efter några månader vågade han sig ut på is igen – men då i ett nedsläckt Fjällräven center.

Med tiden insåg Öberg att tiden som hockeyspelare nog var över.

– Jag är inte samma person som jag var innan det hände. Man lär sig att anpassa sig efter den situation man är i. Jag känner i kropp och framför allt huvud vad jag måste göra för att jag ska må bra. Vissa saker är jag extra känslig för, men allt är relativt. Jag får vara tacksam att vardagen funkar, säger han.

Vann SM-guld 2007

33-årige Öberg hann spela 466 matcher i SHL (förut Elitserien) och gjorde 93 poäng. 2007 var han med och vann SM-guld med Modo.

Här är SHL:s bästa spelare 00:59
ARTIKELN HANDLAR OM