Mikko Manner lider med Garpenlöv: ”Sverige kunde vunnit VM-guld”

TAMMERFORS. Brynäs-trion Mikko Manner, Hannes Björninen och Niklas Friman befinner sig mitt i den finska hockeyfebern.

Som assisterande coach i Finland vill Mikko Manner backa kritiserade svenska förbundskaptenen Johan Garpenlöv.

– Jag hoppas att hela svenska folket kan ge sitt stöd till Johan Garpenlöv, säger 47-åringen.

Följ ämnen i artikeln

Finland jagar sin första VM-medalj på hemmaplan samt dubbeln OS-guld och VM-guld samma år.

Det är sällan upplevd ishockeyhysteri och publiktryck i turneringens huvudort och stora hockeymeckat Tammerfors.

”Nytt i Finland”

Det här är den andra VM-turneringen sedan Finland vann VM-guldet 2019 och det första världsmästerskapet sedan dess med publik på läktarna.

– Det känns extra speciellt och fint med allt stöd. Atmosfären och stämningen är något nytt här i Finland faktiskt. Jag har inte upplevt något liknande här tidigare. Alla har matchtröjor på sig på läktarna och framgångarna de senaste mästerskapen har byggt en stolthet. Det är så mycket positiv energi, men det bygger också press på spelarna som de måste kunna hantera, säger Mikko Manner.

Tackar finske jätten

Stämningen i arenan kulminerade på torsdagskvällen när Finland vände 2–0-underläget till 4–2-seger mot Slovakien i VM-kvartsfinalen.

203 centimeter långe jätten Marko Anttila blev nationalhjälte när Finland vann VM-guldet för tre år sedan i Bratislava.

Han kvitterade till 4–4 i kvartsfinalen mot Tre Kronor, han gjorde målet i 1–0-segern mot Ryssland i semifinalen och han gjorde båda målen i finalen mot Kanada när Finland vände och vann med 2–1.

Mot Slovakien gjorde han både 1–2 och 2–2 samt hade tomt mål i slutet för hattrick när han valde att passa.

Marko Anttila hyllades med öronbedövande stående ovationer och taktfasta ramsor under och efter matchen.

I Finland har kultspelaren som fyllde 37 år under fredagen smeknamnet Mörkö, som betyder Mårran från Mumintrollen eller spöke.

En av de mest spektakulära spelarna på sitt sätt som vi har upplevt i ishockeyvärlden.

– Han är vår identitet. Han är en ödmjuk kille med ett riktigt stort hjärta. Han har hittat vägen i karriären där han älskar ishockey så mycket och tränar så mycket att han hela tiden har blivit bättre. Han är så mentalt stark och en förebild för alla här i Finland som tror på sina drömmar. Vi är alla stolta över att få vara med i samma lag som honom, säger Mikko Manner.

Marko Anttila har blivit nationalhjälte i Finland.
Marko Anttila har blivit nationalhjälte i Finland.

”Garpenlöv fin människa”

Medan Finland laddar för semifinalen mot USA så har Tre Kronor åkt hem.

Det blev förlust mot Kanada i kvarten med 4–3 efter 43 sekunder av övertiden, sedan Tre Kronor haft ledningen med 3–0 inför tredje perioden och 3–1 med mindre än två minuter kvar av ordinarie i tid.

– Alla inom hockeyn vet hur farliga Kanada är och att de kan göra sådana förändringar i matchbilden, de är raka på mål och slutar aldrig att spela. Jag tycker att Tre Kronor var en av de största favoriterna till att vinna VM-guld, men det är så små marginaler. De spelade bra, hade rollerna i laget och hade William Nylander som spetsen. Det är ett riktigt bra lag som missade semifinal, de kunde ha vunnit VM-guld, säger Mikko Manner.

Det blev den sista matchen för Johan Garpenlöv som förbundskapten för Tre Kronor.

– Jag hoppas att hela svenska folket kan ge sitt stöd till Johan Garpenlöv. En man vinner eller förlorar inte ensam. Alla som håller på med lagsport vinner och förlorar tillsammans. Vi tränare är bara ansiktet för resultaten. Man ska aldrig vara för hög eller för låg. Han är en bra tränare och fin människa, nu hade han bara lite otur. Jag hoppas att han fortsätter tränarkarriären och kommer tillbaka starkare, säger Mikko Manner.

Mikko Manner, till höger, är assistent till Jukka Jalonen.
Mikko Manner, till höger, är assistent till Jukka Jalonen.

”Betyder mycket för Brynäs”

I finska landslaget är Mikko Manner assisterande förbundskapten till förbundskaptenen Jukka Jalonen.

Till vardags är han själv hyllad huvudcoach för Brynäs i SHL, dit finska VM-succéerna Hannes Björninen och Niklas Friman gått i samband med mästerskapet.

– Det är två riktigt fina människor, de har mycket karaktär och är stora lagspelare. De har vinnarskalle där inne i huvudet och de vill bli bättre hela tiden. De jobbar med detaljerna och föregår med gott exempel för alla andra. Det är därför de valde den svenska ligan, det är nästa steg för dem att utvecklas med mer skridskoåkning och större isyta. Vi får två riktigt bra karaktärer, jag är så tacksam för att de valde Brynäs. De kommer att betyda mycket för Brynäs, de kommer att bli killarna som hjälper oss att ta nästa steg när serien blir ännu hårdare än förra året. Så vi måste göra ett bättre arbete och bli bättre än förra säsongen, säger Mikko Manner.

VM-semifinalerna spelas i Tammerfors under lördagen.

Finland-USA klockan 13.20, Kanada–Tjeckien klockan 17.20.

Svensk tid.

Hannes Björninen är klar för Brynäs till nästa säsong.
Hannes Björninen är klar för Brynäs till nästa säsong.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!