Regelförslag mitt i VM – spelarna om heltäckande visir

TAMMERFORS. Bör det införas ett krav på heltäckande visir på herrsidan för att undvika ansiktsskador?

Vi frågade några av VM-spelarna i Tre Kronor.

– Jag hade inte stått i vägen för det, säger Lucas Wallmark.

Förre Brynäsbacken Marcus Ersson blev blind på ena ögat efter att ha träffats av en skridskoskena för några år sedan. Svenske NHL-forwarden Carl Hagelin berättade nyligen att han aldrig kommer få tillbaka synen helt efter att hans vänstra öga träffats av ett klubblad.

Skador som aldrig hade inträffat om spelarna hade haft ett heltäckande visir på hjälmen.

DN har pratat om saken med Morgan Johansson som är projektledare gällande spelarsäkerhet på Svenska ishockeyförbundet.

Enligt Svenska ishockeyförbundets försäkringsbolag Gjensidige har ansiktsskador utgjort en tredjedel av det totala antalet hockeyrelaterade skadeärenden på elit- och ungdomsnivå de senaste åren.

Lämnat in regelförslag mitt i VM

Frågan är aktuell eftersom Johansson har skickat in ett förslag till Svenska ishockeyförbundet, som han hoppas ska behandlas på Internationella ishockeyförbundets årliga kongress under pågående hockey-VM i Finland.

– Jag har lämnat in ett regelförslag, precis som vi gjorde när vi införde visir en gång i tiden, att de som är födda 2004 och ska bli J20-spelare behåller sitt galler på. Det är inte behandlat ännu och jag har inte fått svar på vad som händer med det, men det blir mitt bidrag från min sida, att få till en förändring på det viset, säger Morgan Johansson till DN.

Emil Bemström, 22, som fick båda sina framtänder utslagna 2018, lutar åt att ett krav på heltäckande ansiktsskydd inte är nödvändigt.

– Egentligen inte. Det är en tuff sport, liksom. Det kommer hända grejer med din kropp när du spelar. Det är väl det jag har att säga om det, säger han till tidningen.

Tre Kronor-spelarna om förslaget

Sportbladet frågade några av Bemströms lagkamrater i landslaget om hur de ser på debatten.

– Jag vet faktiskt inte. Det täcker ju hela ansiktet. Det behöver kanske inte vara helt fel, säger Lucas Wallmark, 26.

Har du fått några utslagna tänder eller liknande?

– Klart jag har fått lite smällar upp mot ansiktet. Det är sådant som händer och säkert kommer fortsätta hända. Jag har inte reflekterat så mycket över det. Det tillhör sporten på något sätt.

Men du är inte helt främmande för att något görs för att undvika sådana skador?

– Alltså, hade det blivit så att alla måste köra med heltäckande visir hade jag inte stått vägen för det. Då hade jag kört med det.

”Inget negativt med det”

22-åriga NHL-spelarna Jacob Peterson och Rasmus Dahlin har inte heller tänkt speciellt mycket på saken.

– Men det är alltid bra att skydda sig, säger Dahlin.

– Det är svårt att säga innan man har testat. Jag har aldrig testat heltäckande visir faktiskt. Är det bekvämt samtidigt som man kan se lika bra är det så klart bra att skydda sig. Det är väl inget negativt med det, säger Peterson.

Har ni åkt på någon otäck ansiktsskada?

– Jag har fått en puck på munnen så jag började blöda lite. Men ingenting mer än det, säger Rasmus Dahlin samtidigt som han är snabb att ”ta i trä” och knacka på trädbordet som står framför honom.

– Jag har faktiskt en polare, Peyton Krebs, som fick ett slagskott på käken. Han fick dricka soppa i någon månad. Det är aldrig roligt, fortsätter Dahlin.

Damerna har alltid spelat med galler eller heltäckande visir.

– Ja, deras ansikten ser väl finare ut än våra. Så det kan nog vara en bra idé om det funkar och känns bekvämt, säger Peterson som har hunnit få några stygn i ansiktet under seniorkarriären.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!