Rangers vidare efter suddenrysare i natt

NEW YORK. Mika Zibanejad var med och skrev en jublande sannsaga på Manhattan i natt.

New York Rangers vann sin Game 7-thriller mot Pittsburgh – efter ett sudden death-mål inprickat av Artemi Panarin, på assist från just Mika.

–Det är nog den skönaste seger jag varit med om, säger stjärncentern, som själv pangade in den livsviktiga kvitteringen i slutet av tredjeperioden, till Sportbladet efter 4-3-segern.

Det var sju år sedan New York Rangers senast spelade en Game 7 hemma på Madison Square Garden och det är inte otänkbart att vissa fans glömt bort hur dramatiska sådana allt-eller-inget-konfrontationer kan vara, men i så fall fick de en eftertrycklig påminnelse i natt.

Den slutgiltiga uppgörelsen mellan Blueshirts och Pittsburgh Penguins blev en riktigt halsbrytande nagelbitare som oavbrutet kastade hemmasupportrarna mellan lyckligt rus och magsårsframkallande ångest.

Efter att Chris Kreider sju minuter in i första perioden piskat in 1-0, på assist från radarpartnern Mika Zibanejad, gick gästerna – med både Sidney Crosby, Rickard Rakell och målvakten Tristan Jarry i laguppställningen igen – upp i både 2-1- och 3-2-ledning och när klockan tickade iväg i slutperioden såg det ut som att Rangers säsong var över.

Men klubbens nya devis ”No quit” (en variant av ”Aldrig ge upp” ) visade sig åter ha bäring.

När drygt fem minuter återstod smackade Mika in ett av karriärens största mål med dundrande skott frän nära håll och sedan följde förlängning.

När den pågått i tre minuter åkte Pittsburghs Brock McGinn på en hooking-utvisning – och precis innan han kom in på isen igen exploderade Garden i sitt mest orgiastiska, högljudda jubel sedan maj 2015.

Mika fick fram pucken till Artemi Panarin. Han slog en passning till Adam Fox, fick den i retur, tog ett par skär mot kassen och prickade in 4-3-målet som släckte lyset för Penguins och tog Rangers till himlen - och nästa runda i slutspelet.

– Jag stod alldeles vid kassen och såg hur pucken gick in och det är inte lätt att förklara hur det kändes just då. Det var bara lättnad och enorm glädje, säger Mika Zibanejad när vi talar med honom efteråt.

– Det är nog den skönaste seger jag varit med om. Hittills. Vi har ju bara vunnit en runda och förhoppningsvis kommer det mer. Men nu känns allt verkligen bara bra.

Mika har tillhört Rangers sedan hösten 2016, men aldrig fått uppleva en riktigt lyckad playoff-resa med klubben – och att han nu får det betyder mycket.

Sidney Crosby deppar efter förlusten.
Sidney Crosby deppar efter förlusten.

– Mitt första år i New York gick vi till slutspel och jag har längtat efter att få uppleva den här atmosfären igen. Att få göra det med det vi lag vi har nu är otroligt, fortsätter han.

– Stämningen ikväll var galen. Folk har pratat om hur Game 7 på Garden kan vara och så blev det avgörande på övertid…jag har aldrig hört sådan volym i den här hallen. Det gick inte att höra sig själv tänka.

Att den 29-årige centern plötsligt fått extrem fart på den offensiva produktionen och de facto stod för sju poäng i de sista två matcherna – tre mål och fyra assist – kan han inte riktigt förklara

– Nej, jag vet inte. När man spelar med de killar jag spelar med kommer chanserna. Det gäller bara att fortsätta skjuta, till slut lossnar det, säger han.

– Men det var inget som bekymrade mig tidigare i serien, det enda som betyder något är att laget vinner.

Nu väntar en ny serie mot Carolina Hurricanes – etta i Metropolitan-divisionen och en svår utmaning för vem som helst.

– Det kommer bli tufft, de är väldigt bra, men det är tufft vem man än spelar mot i slutspelet och vi fortsätter tro på oss själva, konstaterar Mika.

För Pittsburgh är säsongen över – trots att de långa stunder spelade bättre än Rangers i åttondelen – och svenskarna Rickard Rakell och Marcus Pettersson är i teorin tillgängliga för Johan Garpenlövs VM-trupp.

Rakell skadades dock redan i första mötet med Rangers och gjorde alltså comeback först i natt, så hans hälsoläge är något oklart.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!