HockeyEttan

Kaoset i Hockeyettan – det har hänt

Av: 

Linus Norberg

HOCKEY

Ett fullskaligt kaos har blossat upp i Hockeyettan.

Här är bakgrunden.

September 2019

Ligaorganisationen tecknar ett treårigt avtal med ATG som ska stärka klubbarnas intäkter.

Maj 2020

Avtalet bryts av ATG eftersom att klubbar motsätter sig att sända matcher på grund av att de anser att ersättningen är för låg och att de själva skulle dra in mer pengar på att sända matcherna.

Juli 2020

Boden väljer att lämna in en ansökan om att lämna ligaorganisationen, men nekas av Svenska ishockeyförbundet.

Oktober 2020

Efter turbulensen hade Hockeyettan och ATG konstruktiva samtal under sommaren vilket gjorde att det treåriga sponsor- och rättighetsavtal löpte vidare.

Maj 2021

Beslutet prövas i högsta instans (Riksidrottsnämnden) som ger Boden rätt. Beslutet grundar sig i föreningsfrihet enligt Europakonventionen.

September 2021

Svenska ishockeyförbundet tar bort sina tävlingsbestämmelser innan de senare återinför dem. Boden envisas med att de har rätt att lämna ligaorganisationen men ishockeyförbundet motsätter sig fortfarande. Boden ger syrlig kritik till både Hockeyettan och Svenska ishockeyförbundet.

Oktober 2021

Processen tar ny fart och har skapar kaos i Hockeyettan. Boden ska ta emot Örnsköldsvik i ligaspelet, men ångermanlänningarna dyker inte upp för att inte riskera inkomstbortfall. Även Mörrum menar att de inte tänker komma till matchen mot Karlskrona som också vill tv-sända sina egna matcher. Boden hänvisar till RIN-beslutet, samtidigt som Hockeyettan menar att klubbarna bryter mot demokratiskt instiftade avtal och tävlingsbestämmelser. Även matcherna Boden–Kalix och Karlskrona–Vimmeby blir av.

Svenska Ishockeyförbundet går in och uppmanar klubbarna att spela matcherna i Hockeyettan. Under tiden den juridiska utredningen pågår beviljas Boden och Karlskrona tillfälligt sändningstillstånd för sina hemmamatcher. Tävlingsnämnden ska fatta beslut om de fyra matcher som inte har genomförts.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Ordföranden: ”Kokar bland klubbarna – talar i okunskap”

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

HockeyEttan