Kaoset i Hockeyettan – det har hänt

Ett fullskaligt kaos har blossat upp i hockeyettan.

Här är bakgrunden.

September 2019

Ligaorganisationen tecknar ett treårigt avtal med ATG som ska stärka klubbarnas intäkter.

Maj 2020

Avtalet bryts av ATG eftersom att klubbar motsätter sig att sända matcher på grund av att de anser att ersättningen är för låg och att de själva skulle dra in mer pengar på att sända matcherna.

Juli 2020

Boden väljer att lämna in en ansökan om att lämna ligaorganisationen, men nekas av Svenska ishockeyförbundet.

Oktober 2020

Efter turbulensen hade Hockeyettan och ATG konstruktiva samtal under sommaren vilket gjorde att det treåriga sponsor- och rättighetsavtal löpte vidare.

Maj 2021

Beslutet prövas i högsta instans (Riksidrottsnämnden) som ger Boden rätt. Beslutet grundar sig i föreningsfrihet enligt Europakonventionen.

September 2021

Svenska ishockeyförbundet tar bort sina tävlingsbestämmelser innan de senare återinför dem. Boden envisas med att de har rätt att lämna ligaorganisationen men ishockeyförbundet motsätter sig fortfarande. Boden ger syrlig kritik till både hockeyettan och Svenska ishockeyförbundet.

Oktober 2021

Processen tar ny fart och har skapar kaos i hockeyettan. Boden ska ta emot Örnsköldsvik i ligaspelet, men ångermanlänningarna dyker inte upp för att inte riskera inkomstbortfall. Även Mörrum menar att de inte tänker komma till matchen mot Karlskrona som också vill tv-sända sina egna matcher. Boden hänvisar till RIN-beslutet, samtidigt som hockeyettan menar att klubbarna bryter mot demokratiskt instiftade avtal och tävlingsbestämmelser.

Svenska Ishockeyförbundet går in och uppmanar klubbarna att spela matcherna i Hockeyettan. Under tiden den juridiska utredningen pågår beviljas Boden och Karlskrona tillfälligt sändningstillstånd för sina hemmamatcher. Tävlingsnämnden fattade senast beslutet att de som vägrat, och fortsätter vägra, spela matcher straffas med 0–5-förluster.

Men många av klubbarna i hockeyettan står fortfarande fast vid att inte möta Boden och Karlskrona på deras respektive hemmaplan. Men ett ordförandemöte 21 oktober visar hur vissa klubbar, som stått enade bakom ligaorganisationen tidigare, börjat trötta och vill dra sig ur det ”solidariska” beslutet.

November 2021

Hockeyettans klubbar började trötta på ligaledningens metoder, hur de uppmanade till bojkott, och till slut skrev en majoritet av klubbarna på en begäran om extra årsmöte för att rösta bort ordföranden Ronnie Glysing. Den begäran behandlas fortfarande och ett extrainsatt årsmöte kan sannolikt genomföras kort efter årskiftet. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN