Kyle Beach är den anonyme spelaren

Träder fram efter skandalen i Chicago Blackhawks

Sexskandalen i Chicago Blackhawks har skakat om hockeyvärlden.

Nu träder offret fram med namn.

– Det är väldigt mycket känslor, säger Kyle Beach, 31.

I tisdags kväll offentliggjordes utredningen som avslöjar hur en gigantisk sexskandal i Chicago Blackhawks mästarlag 2010 tystades ner av tränare och ledare.

Storklubbens dåvarande videocoach Brad Aldrich förgrep sig sexuellt på en då 20-årig spelare, men fick jobba kvar inom organisationen trots att dåvarande huvudtränaren Joel Qunneville och general managern Stan Bowman – visar det sig i rapporten – kände till anklagelserna.

Spelaren som utsattes för de sexuella övergreppen har varit anonym och fram till i dag refererats till som ”John Doe” – en benämning på en okänd mansperson i USA.

”Handlade om att överleva”

I en 25 minuter lång videointervju med TSN berättar Kyle Beach att det var han som blev sexuellt utnyttjad.

– Jag var 20 år gammal och kunde aldrig föreställa mig att bli satt i den situationen av någon som egentligen var där för att hjälpa mig och göra mig till en bättre hockeyspelare, säger han.

Det var inte förrän i våras Beach samlade mod och gick ut med anklagelserna offentligt (men anonymt), vilket i sin tur ledde till att den oberoende utredningen tillsattes och att huvuden nu rullar.

– Jag gjorde det jag var tvungen att göra för att överleva, för att kunna fortsätta jaga min dröm. Det var att inte tänka på det eller prata om det utan helt enkelt ignorera det. Min karriär stod på spel och hade jag haft kvar det där i tankarna så hade jag inte kunnat prestera, säger Beach, som gjorde sju matcher i HV71 under säsongen 2013/14.

Nu är historien ute. Hans namn också.

I intervjun med TSN berättar Kyle Beach att det var känslosamt följa tisdagens presskonferens då rapporten offentliggjordes.

– Det var mycket känslor. Jag grät, jag log, jag skrattade, jag grät lite mer och min flickvän visste inte riktigt vad hon skulle känna eller tänka. Vi bara satt där och höll om varandra. Nu känns det som en lättnad, säger han.

Pekar ut Quenneville

Det vedervärdiga i skandalen – utöver handlingarna i sig – är att lagkamrater, tränare och ledare fram till i dag hävdat att de inte kände till anklagelserna.

Det är Kyle Beach säker på att de gjorde.

– 100 procent att mina lagkamrater visste. Ryktena spred sig ganska snabbt. Jag tror att alla i omklädningsrummet kände till det här med tanke på kommentarerna som fälldes både på och utanför isen, säger han.

– Och det finns inte en chans att Joel Quenneville kan förneka att han kände till det…

Qunneville är i skrivande stund huvudtränare i Florida Panthers och coachar laget i natt. Han har blivit kallad till ett möte med NHL:s kommissionär Gary Bettman. Mötet ska äga rum nu på torsdagen.

Chicagos general manager Stan Bowman har avgått.

Kyle Beach, till höger, träder fram.
Kyle Beach, till höger, träder fram.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!