Uppgifter: Linus Videll anmäler egna klubben

Linus Videll har inte spelat för Djurgården sedan den 16 oktober.

Den tidigare lagkaptenen har anmält klubben för kränkande särbehandling, något Expressen var först att rapportera om:

– Anmälan kom in förra tisdagen och har sin grund i hela vår kommunikation i processen runt kaptenskapet, säger vd Thomas Kraft till Sportbladet.

Anmälan är mot Djurgården som förening men ska enligt Expresen vara riktad mot sportchefen Joakim Eriksson samt den tidigare tränaren Barry Smith.

– Anmälan är mot föreningen och vilka personer som varit en del av det får vi vänta någon dag till på. Viktigt att inte hoppa händelserna i förväg, vi behöver invänta den utredningen som nu görs, säger Kraft.

Djurgården vd bekräftar att det är Linus Videll som gjort anmälan och att den kom in förra tisdagen

Två externa konsulter är nu inkopplade för att genomföra utredningen.

När ska den vara färdig?

– Så skyndsamt som möjligt, jag hoppas på en slutrapport i början eller mitten av nästa vecka. Det är styrt av hur effektivt konsulterna kan jobba med det här. De ska intervjua utvalda personer som har varit delaktiga i situationen eller sekvenserna som är grundlaget till anmälan.

Har känt sig utpekad

Videll fråntogs rollen som lagkapten den 19 oktober, vilket ska ha blivit droppen som fått bägaren att rinna över. Han ska också, enligt Expressen, under en längre tid känt sig utpekad efter uttalande från Eriksson och Smith.

Enligt Thomas Kraft är det just processen runt kaptensrollen som ligger bakom.

– Anmälan har sin grund i hela vår kommunikation i processen runt kaptenskapet. Den har sin start sedan Barrys tid där man hade idén att utöka kaptenskapet i gruppen med flera assisterande kaptener och en planerad rotation på kaptener. I ljuset av det och den hanteringen har det växt fram en situation som personen i fråga (Videll) inte mått bra av.

Det är inga andra incidenter?

– Det har haft sin grund i… hur ska jag säga? Efter att Jacob (Josefson) definitivt var out en längre tid satt vi i en situation där Barry ville ha ett kaptenskap som skulle rotera. Processen i det förfarandet ligger till grund för situationen.

Men Barry fick ju sparken för en månad sedan och anmälan kom in för en vecka sedan, har något mer hänt under vägen?

– Vad exakt som fick bägaren att rinna över vet inte jag, men det är kopplat till hela kaptensfrågeställningen och de frågor han haft angående det till Barry, Joakim (Eriksson) och övriga ledare. Det är incidenter som har påverkat honom upplever Linus, säger Kraft.

Thomas Kraft.
Thomas Kraft.

Har varit skadad och sjuk

Videll har inte spelat för Djurgården under de nio senaste matcherna, och utåt har man låtit meddela att både skada och sjukdom legat bakom. Senast han spelade för klubben var den 16 oktober.

Är det processen som ledde fram till anmälan anledningen till att han inte har tränat och spelat?

– Nej, han har haft en skadebild som han rehabbat under en längre tid. Anmälan är inte frånvaroorsaken under den tiden. Han har haft höftproblem som han trilskats med och sedan magsjuka. De senaste dagarnas frånvaro hänger dock samman med den anmälan som gjorts. Vi har försökt skapa en introduktionsplan som mynnade ut i att han var på is i dag. Det känns positivt att personen är tillbaka i tjänst, säger Thomas Kraft.

Vad gör att han börjar arbeta innan utredningen av hans anmälan är klar?

– Han har fått tala ut i olika formationer med tränare och sportchefer. Vi har har även pratat i helgrupp (med spelarna) om det här med Linus.

Hur mycket har du pratat med Linus under den här processen?

– Väldigt mycket. I en svår situation är det ändå positivt att vi har en trygghet att vi kan lyfta en problemsituation.

Djurgården gick på onsdag eftermiddag ut och kommenterade händelsen på sin hemsida.


Dick Axelsson: Katastrof, Djurgården


Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!