Tvingas sluta – efter ögonskadan

Foto: JOHANNA LUNDBERG
HOCKEY

Han ådrog sig en otäck ögonskada för ett år sedan.

Nu, sju operationer senare, tvingas Pär Edblom, 32, lägga skridskorna på hyllan.

– Jag har försökt på alla sätt och vis att få ordning på det, säger centern till hockeysverige.se.

Foto: JOHANNA LUNDBERG

Efter att bland annat ha varit med och fört upp Mariestad till hockeyallsvenskan 2008 och Leksand till SHL 2013 återvände Pär Edblom, 32, till moderklubben Modo inför förra säsongen.

Väl där var olyckan framme.

I den femte matchen i september drabbades centern av en allvarlig ögonskada efter att ha fått Stefan Johanssons klubbspets i höger öga och tvingades ge upp säsongen.

”Påverkar mycket”

– Jag mår ganska bra ändå, vi får se hur mycket det kommer påverka framöver, sa Edblom två veckor efter olyckan, då hoppfull om en fortsatt karriär.

Nu står det klart att han tvingas lägga av för gott.

– Jag har opererats sju gånger och har försökt på alla sätt och vis att få ordning på ögat, men skadan är där den är och det påverkar ganska mycket, säger Edblom till hockeysverige.se.

Han berättar att synen mer eller mindre är helt borta på det skadade ögat och att han haft träningsförbud.

Den senaste kontrollen gjorde han för tre veckor sedan, och efter det provade han att springa för första gången sedan skadan.

Men skadan är för allvarlig och hindrar honom från att fortsätta.

”Går inte att fixa”

– Man kan säga att det (ögat) är trasigt. Jag har fått en skada inne i ögat. Det är ett ärr och det har gått sönder grejer där inne som inte går att rätta till. Jag kommer inte kunna spela hockey igen. Jag är rekommenderad av läkarna att inte göra det eftersom risken för kraftiga smällar är så pass stor och det skulle göra så att skadan förvärras. Det är klart att det är tråkigt, säger Edblom.

Just nu har han inga planer på att fortsätta jobba inom hockeyn, utan ska satsa på den civila karriären.

– Jag har tänkt skaffa mig en utbildning och helt enkelt gå vidare. Det går inte att gå hemma hela dagarna och tycka att det var synd att jag gjorde illa mig, utan efter min utbildning ska jag hitta ett jobb som jag kommer att trivas med, säger 32-åringen.

Totalt gjorde Edblom 356 matcher i hockeyallsvenskan och 53 i SHL.

ARTIKELN HANDLAR OM