Connor McDavid glänste – håller liv i Stanley Cup-finalen

Ekholm: Har trott på det hela tiden

Publicerad 2024-06-19

FORT LAUDERDALE. Connor McDavid har tagit över Stanley Cup-finalen.
Därför lyckades Edmonton Oilers återigen hindra Florida från att slå in en matchboll i natt – och nu börjar det se ut som att de är på väg mot en historisk vändning.

– Jag har trott på det hela tiden, även när vi hamnade i 0-3-underläge, och förhoppningsvis får Panthers lite att fundera på nu när de märker att det kanske inte är så lätt att vinna som de föreställt sig, säger svenske backbjässen Mattias Ekholm efter 5-3-segern i Amerant Bank Arena.

Nä, det blev ingen Stanley Cup-fest i södra Florida i natt heller.

Det var absolut vad Panthers-fansen hade bespetsat sig på – några av dem betalade enligt uppgift uppemot 130 000 kronor för svartabörsbiljetter till den femte finalen i Amerant Bank Arena! – men de glömde att motståndarna från västra Kanada har en spelare som heter Connor McDavid.

Han stod för ännu en mirakulös insats, producerade fyra poäng – två mål och två assist – för andra matchen i rad och förgyllde dramat med en solouppvisning (innan Corey Perrys 4-1-mål) som omedelbart kvalar in bland de stora finalklassikerna.

– Han är bäst i världen, det bara är så, säger Mattias Ekholm när svensk media träffar honom i omklädningsrummet efter det som till sist blev en 5-3-seger.

– Ju större matcherna blir, och ju hårdare situationen är, desto bättre är han varenda gång. Sjukligt imponerande. Han bär oss på sina axlar. Det är inte bara det att han kommer ut i powerplay och gör ett mål eller två. Han är i allmänhet den som ser till att det blir utvisning också.

Nå, även superstjärnans lagkamrater spelade förträfflig hockey i natt och såg som lag till att göra det besvärligare för självsäkra Panthers-spelare än några andra motståndare i slutspelet lyckats göra.

Under andra halvan av femte ronden drog en vildögd Matthew Tkachuk visserligen med sig lagkamraterna i en desperat push och i början av tredje hade de krympt 1-4-underläget till 3-4-dito – efter mål av bland andra Oliver Ekman-Larsson.

Men gästerna behöll lugnet och redde ut stormen och till slut kunde McDavid – vem annars? – sätta spiken-i-kistan-pucken i tom kasse.

Därför blir det en sjätte final i kokande Edmonton på midsommarafton och vinner Oilers även då har de en historisk vändning på lut.

Senaste – och en enda gången – ett finallag kom tillbaka från 0-3-underläge stod det de facto 1942 i almanackan.

Ska den bragden verkligen vara möjlig att upprepa 82 år senare?

– Jag skulle ljuga om jag svarade något annat än att jag tror att vi kan klara det, fortsätter Mattias Ekholm.

– Men jag har trott på det hela tiden, även när vi hamnade i 0-3-underläge, för vi har varit genom så mycket den här säsongen och lärt oss att resultaten kommer bara vi håller i. Förhoppningsvis får Panthers dessutom lite att fundera på nu när de märker att det kanske inte är så lätt att vinna som de föreställt sig.

Florida leder Stanley Cup-finalen mot Edmonton med 3-2. Nästa match spelas i Edmonton natten till lördag.