Publikfiasko i Skellefteå – sämsta siffran på elva år

HOCKEY

SKELLEFTEÅ. Hemmapremiär i hockeytokiga Skellefteå.

Då svek både publiken och spelarna.

- Det är klart att vi blir oroliga, säger Håkan Billing, marknadschef.

Experterna tippar: Så slutar SHL 00:23

De senaste åren har varit en sanslös framgångssaka för Skellefteå AIK med två SM-guld och sex raka finaler.

Bevittnar vi nu en gigantisk baksmälla?

Trots hemmapremiär och ett klassiskt motstånd som Färjestad gapade hela sektioner tomma i Skellefteå Kraft Arena. Publiksiffran 4 203 vara långt ifrån kapaciteten på 5 801. Faktiskt flera hundra lägre än snittet förra året. Och stämningen var på sin höjd ljummen.

- Jag vet faktiskt inte vad det beror på, säger tränaren Stefan Klockare. Självklart är det tråkigt, men ingenting vi kan göra något åt. Vi får spela bättre helt enkelt.

Ja, laget gjorde inte de som kom särskilt mycket stoltare. Förlust med 2-5 var inte vad publiken hade väntat sig. Skellefteå var utspelat av Färjestad i tredje perioden och det var inte mycket guldglans någonstans.

- Vi tappade linjerna helt och slarvade bort puckar i uppspelsfasen, suckade Klockare efter matchen.

Oron sprider sig

I organisationen sprider sig oron.

Marknadschefen Håkan Billing säger att det varit en trend med tappad publik. Och när inte ens en hemmapremiär lockar är det klart att varningsklockorna ringer.

- Förra året sjönk snittet med 300 åskådare per match. Det är klart vi funderar massor på det här. Vi jobbar stenhårt på alla sätt för att locka folk till arenan. Vi har ju en fantastisk liveprodukt.

”Måste hitta svaren”

Är intresset på väg att svalna i Hockeystaden?

- Nej, absolut inte. Det är lika stort som det varit. Det syntes om inte annat i träningsmatchen mot Björklöven då det var slutsålt. Men vi måste hitta svaren på varför folk inte kommer till arenan. Där tittar vi på allt från marknadsföring till erbjudanden.

Är publiken bortskämd efter alla framgångar?

- Det är klart att sex raka finaler vänjer folket vid en viss nivå. Det är därför vi pratar om att det är resan som är viktig. Grundserien. Inte bara slutspelet. Och är du i arenan kan du ju faktiskt påverka.

Foto: TT
ARTIKELN HANDLAR OM