SHL 2017/2018

Luleås nya ledare bakom seger direkt

Av: 

Johan Håkansson

HOCKEY

LULEÅ. Förra säsongen saknade Luleå en ledare.

Nu finns Niklas Olausson.

– Jag har ett C på bröstet och självklart medför det ett ansvar, säger han efter succépremiären.

Ni minns säkert Petter Lasu Nilssons totala sammanbrott när förra säsongen tog slut för Luleå. Mitt i all ilska och frustration sa han något väldigt intressant.

Hans analys till att säsongen blev ett fiasko var att laget bara bestod av följare. Men det fanns ingen som kunde leda.

– Vi saknar en Mark Messier. Någon som kan säga: ”följ mig om ni vill vinna”, sa Lasu Nilsson innan han tackade för sig inom elithockeyn.

När Tomas ”Bulan” Berglund kom hem och tog över som tränare gjorde han en förändring. Johan Harju blev - mot sin vilja - av med kaptensrollen. Den uppgiften sköts nu av Olausson.

Nyckelroll direkt

Och flockledaren fick direkt spela en viktig roll när Luleå tappade en till synes säker 3-0-ledning till 3-3.

I det läget såg hemmalaget minst sagt skärrat ut. Och då valde ”Bulan” att matcha sin kapten stenhårt.

– Det gällde då att lugna ner grabbarna och förmedla vad tränaren ville. Och givetvis att själv försöka göra så mycket rätt som möjligt där ute. Vi försökte ändå spela med pondus och bärgar till sist två poäng.

Kapten Olausson har inte bara kommit tillbaka till Luleå för att leda. Han ska även producera poäng. Särkilt i powerplay.

Lite kaxigt sa han före säsongen att han ska göra 42 poäng denna säsong, vilket skulle innebära personbästa. Att direkt i premiären få göra ett mål och en assist – och dessutom leda ett lysande powerplay - var bingo.

– Så här är det. Jag ska vara helt ärlig. Det finns ingen som inte vill göra poäng, men det har blivit mindre viktigt med åren. Fast jag är här för att bidra och ju fler poäng jag gör desto fler mål gör laget, så det är en win-win.

Sylvass PP-formation

Matchens prestation var när Olausson i powerplay passade fram till sin företrädare i kaptensrollen, som snabbt vände om och sprättade upp pucken i krysset. Luleå verkar redan ha hittat en sylvass PP-formation med fyra forwards framför offensiva backen Daniel Sondell.

– Jag kommer ihåg första gången vi fem parades ihop på träning. Det var i augusti. Vi gjorde tre mål på tre försök. Alla vill ha pucken och vi har hot från alla positioner. Sätter vi pucken på bladet så blir det bra. Det är nyckeln.

Premiären är avklarad och slutade trots allt lyckligt tack vare iskalla straffar av Einar Emanuelsson och Patrik Cehlin. Men lagpappa Olausson ser ändå saker som det unga laget kan lära av.

– Vi leder med 3-0 när två minuter återstår. I det läget ska vi bara spela av perioden och gå in med den ledningen i paus. I stället släpper vi in två mål och dom får börja jaga. Men det här laget ska växa och det där tar vi med oss.

Och jakten på det personliga poängrekordet började på bästa sätt. Håller han den här takten slutar kapten Olausson på 104 poäng.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

LÄS OCKSÅ

Superveteranen kämpar på mot sitt livslånga mål – guld till Luleå

Resultatservice
Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL 2017/2018

SHL Svenska hockeyligan

Luleå HF

Johan Harju