Ett av de bästa besluten Modo tagit

Wennerholm om nya tränarvärvningen

Foto: Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
HOCKEY

Hans Särkijärvi tar över Modo och det är väl ett av de vettigaste beslut klubben tagit på flera år.

Och han tar över i ett perfekt läge.

Det kan nämligen inte gå sämre.

Tippade topplaget Modo var en ynka poäng från att ha tvingats kvala sig kvar i allsvenskan i stället för Västerås.

En turbulent säsong avslutades med att tränaren Andreas Johansson fick sparken och lämnade efter sig ett lag i spillror.

Men det var bara en liten del av Modos fall som storklubb, en utveckling som pågått i flera år med ständiga byten av sportchefer, tränare, spelare och vd:ar.

Nu verkar någon vettig människa ha tänkt till där i ledningen och anställt Michael Sundlöv som sportchef och Hans Särkijärvi som tränare.

Jag tror det kommer att skapa den trygghet och den grund som Modo behöver just nu om de ska ta sig tillbaka till SHL.

Hans Särkijärvi gjorde ett strålande jobb i Djurgården där han var senast. Han tog över när Tony Zabel fick sparken i januari 2014 och djurgårdarna kämpade i motvind i allsvenskan.

Det slutade med att Djurgården tog sig tillbaka till SHL samma vår.

Det var det andra lag som ”Säcken” tog tillbaka till högsta serien. Han gjorde samma sak i Södertälje säsongen 2000–01.

Det är väl en repris på det Modo hoppas på nu och jag tror de hittat rätt den här gången. Hans Särkijärvi är inte känd som Sveriges flashigaste hockeytränare, men han når resultat och jag tror han passar perfekt i en klubb som Modo.

Dessutom kommer han i ett läge där det inte kan gå sämre än det gjorde den vinter som gick och till en klubb som blomstrar på juniorsidan.

Hamnade på dekis

Modo vann SM-guld både för J18 och J20 den här säsongen och det produceras fortfarande talanger på hockeygymnasiet i Ö-vik. Det är många som är redo att lotsas in i a-laget.

Det var det som en gång byggde Modos storhet innan klubben började importera avdankade NHL-spelare och hamnade på dekis. Den mest avdankade av dem alla, en 43-årig Donald Brashear, är den sämste spelare som någonsin satt en skridsko i SHL och jag förstår ännu inte hur det gick till.

Men det var då det.

Nu är nu.

Jag vet att det varit nattsvart bland fansen i Ö-vik och att pampiga Fjällräven Center blivit en ekonomisk boja för klubben, men Sundlöv och Särkijärvi är två ess som borde tända hoppet igen.

Speciellt inför en allsvenska som känns hetare än på länge, nu när publiklagen Leksand anslutit. Lägg till gamla storheter som AIK, Timrå och Björklöven och det kan bli en av de intressantare säsongerna på länge.

Och speciellt när allsvenskan får regera ensamma på hemmaplan i tre veckor i vinter, nu då SHL kommer att tvingas till ett långt uppehåll under OS i Sydkorea.

Nu finns det hopp även i Ö-vik.

ARTIKELN HANDLAR OM