Domen mot Jakob Lilja

Granqvist: ”Hela ärendet är trams”

Av: 

Martin Tolén

HOCKEY

Jakob Lilja fälls för misshandel.

Det får C Mores hockeykommentator Lasse Granqvist att rasa.

”Hela ärendet är faktiskt, sedan två år tillbaka, trams”, skriver han på Twitter.

Granqvist.

I dag kom domen mot ishockeyspelaren Jakob Lilja, 23.

Linköpingsspelaren, tidigare i Rögle, döms för misshandel av Malmö Redhawks-spelaren Jens Olsson för en förseelse på isen 2015.

– Det är ytterst beklagligt och enligt mig och många andra direkt felaktigt. Jag kommer nu att sätta mig med min advokat för att se hur vi går vidare med ett överklagande. Det är inte okej med den här domen, säger Lilja i ett uttalande.

”Jurister kan inte idrott”

Och det är fler inom hockey-Sverige som rasar mot domen.

Bland annat folkkäre C More-kommentatorn Lasse Granqvist.

”Jag kan ingen juridik. Detta bevisar att en del jurister heller inte kan idrott. I två år har polis, åklagare och Tingsrätt handlagt ärendet. Hur många inbrott/åldringsbrott osv har lagts ner samma period? Detta är en förlust för svensk idrott. Riksidrottsförbundet behöver försvara sitt eget regelverk. Varför denna tystnad, Björn Eriksson?”, skriver Granqvist på Twitter och har retweetats av bland annat Per Ledin.

”Hela ärendet är trams”

Granqvist ogillar den utdragna processen som kostat de svenska skattebetalarna pengar.

”Han har straffats inom idrotten och sv samhället. Kanske den logiska vurpan som gjort att det tagit två år av skattepengar.”

”Och för oss inom idrotten vet vi att detta rimligen inte hör dit. Hela ärendet är faktiskt, sedan två år tillbaka, (enligt mig) trams”, fortsätter Granqvist.

Även legendaren Börje Salming rasar mot beslutet:

– Är det ett vårdslöst överfall där någon blir skadad och får problem för livet är det en sak, man måste titta på det från fall till fall. Men det här verkar jättekonstigt. Och så långt efteråt. Ska man gå så långt så kommer det bli sådana här fall hela tiden, då kan man inte spela hockey längre. Då får man lägga ner hockey, för det är en kampsport. Om man till exempel får en tackling och ramlar och slår i huvudet, ska det bli en anmälning då och gå till rättegång. Då kan man lägga ner hockeyn, säger Salming till Expressen.

Leksandskaptenen: Inte fridlysta

Leksands lagkapten Jesper Ollas har dock viss förståelse för tingsrättens beslut.

– Mycket av det som sker på isen händer av rena instinkter. Men vi ska samtidigt inte vara fridlysta. Bara för att vi sysslar med sport kan vi inte tro att vi får göra vad vi vill, säger Ollas till Sportbladet.

Han får medhåll av svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

– Det är klart att det skickar en väldigt viktig och tydlig signal till alla spelare i vår verksamhet: "tänk er för en extra gång". Hockey ska vara tufft, men sjyst. Skadeframkallande beteenden hör inte hemma på hockeybanan. Den signalen är ju väldigt tydlig, säger Anders Larsson till TT.

Ser ni någon risk för att det kommer komma en flod av åtal mot ishockeyspelare nu?

– Man måste sätta det i sitt sammanhang. Vi har väldigt många ärenden i disciplinnämnden centralt men även i de lokala disciplinnämnderna. Och det är väldigt sällan något ärende hamnar i domstol där man på något vis prövar huruvida förseelsen gick över den här gränsen. Det är inte helt unikt, men det är få ärenden genom åren som hamnat i domstol. Jag tror inte att vi ska vara allt för oroliga.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Domen: Jakob Lilja döms för misshandel

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Domen mot Jakob Lilja

Jakob Lilja

Malmö Redhawks

Björn Eriksson

Riksidrottsförbundet

Jens Olsson

Per Ledin