Södertälje spelade ut HV - men föll

avTobias Österberg

HOCKEY

HV71 såg ut att ha avgjort matchen efter två perioder, men Södertälje ville annat. 0–3 blev till 2–3 och elitseriejumbon var nära att komma ikapp.

Ribban och Stefan Liv räddade serieledarna från poängförlust.

Foto: Scanpix

Toppen mot botten möttes i Södertälje, och det syntes – HV71 var flera klasser bättre i de två första perioderna. Matchen kändes avgjord när Jukka Voutilainen satte 3–0 i andra perioden. Dittills hade hemmalaget känts darriga och ängsliga.

– Vi var lite situationsrädda, givetvis lite efter storförlusten i lördags (2–10 borta mot Brynäs). Och det är ingen bra kombination när man möter HV, säger SSK:s tränare Leif Strömberg.

Men SSK kämpade till sig en reducering innan andra periodvilan. I ett av otaliga tillfällen då HV hade en man utvisad lyckades Robert Carlsson styra in ett backskott.

Sedan började anstormningen. SSK hade varit mer eller mindre utspelat i två perioder – men svarade genom att fullständigt köra över gästerna i tredje. Utdelningen dröjde bara dryga minuten – Robert Carlsson igen – och det var match igen. SSK skapade en rad chanser och pucken dansade på mållinjen mer än en gång. Både stolpe och ribba träffades, och landslagsmålvakten Stefan Liv fick jobba hårt.

– Vi backar hem på ett sätt som vi verkligen inte ska göra. Vi slappnar av och SSK skapar mycket chanser. Men vi visste att det kunde bli så, det var likadant förra gången vi var här, säger Liv.

HV71 har aldrig tappat en ledning i årets elitserie. Men!

– !det var nära den här gången. SSK blir hetare och hetare under hela matchen och får rejält tryck. Framförallt var det en räddning som var väldigt viktig, då fick jag ut benet. Men i efterhand var det kul, de flesta lag brukar backa hem mot oss, men nu fick jag jobba, säger Liv.

SSK:s tränare Strömberg var nöjd med sitt lags avslutning.

– I tredje perioden spelar vi, utifrån förutsättningarna, Sveriges bästa hockey, säger han.

Och hans kollega i HV71, Kent Johansson, var nöjd med att hans lag till slut lyckades knipa segern.

– Det skiljer inte så mycket mellan lagen, trots tabellen. Vi inleder bra med stort självförtroende, men efter vårt andra mål drar vi på oss för mycket utvisningar och kommer av oss. Vi krigar på och lyckas vinna trots allt, och det är starkt. Och Stefan Liv var fantastisk, säger Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM