Tre Kronor sist i Channel One Cup

HOCKEY

Tappade 2–0 till 2–3 i prestigemötet mot Finland

Bengt-Åke Gustafssons nya Tre Kronor kammade noll i Euro hockey tour-turneringen i Moskva.

Då får laget beröm av sin förbundskapten:

– Jag tycker att vi har fått massor med positiva signaler, killar som har gjort det jättebra första gången på hög nivå, säger han.

Mot Finland i den tredje och sista matchen såg det ut att äntligen bli seger. Kronorna öppnade starkast, tog ledningen med 2–0 i den första perioden men när ett trögstartat Finland i den andra perioden fick fart på skridskorna svängde matchbilden.

Segermålet till 3–2 för Finland kom efter 18.11 i slutperioden genom Jesse Saarinen.

Uddamålsförluster mot både Tjeckien och Finland, tvåmålsförlust mot storspelande och genomstarka Ryssland – det finns trots allt ingen anledning att tala om katastrof, enligt den svenske förbundskaptenen.

Fast visst visade det orutinerade laget upp brister som måste rättas till.

– Vi gör alldeles för lite mål. Power play fungerar inte tillfredsställande på något sätt. Samtidigt är erfarenheten väldigt viktig, att man har folk som har instinkten. Det kanske vi saknade i den här turneringen.

Inga målskyttar

– Det fattades några naturliga målskyttar som kan gå in och avgöra matcherna, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Det han är mest nöjd med är den moral laget visade upp. Fem spelare hade inte spelat en enda A-landskamp för några dagar sedan, nu har de mött tuffast tänkbara motstånd både i Prag och Moskva och samlat på sig massor av värdefull erfarenhet.

– Vi gör ju tre jämna matcher. Vi gör en dålig period i Tjeckien och så går vi bort oss lite i mitten i dag igen men annars tycker jag att vi gör riktigt bra ifrån oss.

TT: Hur många ur det här laget kommer att återfinnas i VM-laget i vår?

– Det går inte att spekulera och det gör inte jag heller. Det är långt dit och mycket kan hända på vägen, vi får se vad som händer, säger den svenske förbundskaptenen.

Hedström inte på topp

Enskilda spelare är han ovillig att betygsätta men säger att han väntat sig lite mer av några i laget.

Jonathan Hedström är en av dessa.

– Han visade väl kanske inte fullt ut det som jag hade hoppats på isen. Men samtidigt är han en bra lagkapten i gruppen, gör den biten jättebra.

Målvaktsdebutanten Daniel Larsson gjorde två bra insatser i sina båda första matcher i Tre Kronor och kan säkert räkna med att få fler uppdrag av Bengt-Åke Gustafsson.

– Han gör det jättebra och kan inte lastas för någonting. Han kanske ska ta finnarnas andra mål som gick mellan benen, men samtidigt gör han många andra bra grejer, berömmer förbundskaptenen.

Linköpingscentern Niklas Persson var kanske genomgående bäst i de tre landskamperna.

– Ja, han var ju faktiskt den som gick i bräschen av forwards hela tiden. Han försökte visa att han hade erfarenhet, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Nästa Euro hockey tour-turnering blir LG Hockey games i Sverige i februari.

Frågan är hur Tre Kronor ser ut då?

TT