Tyst – eller du åker ut

avTomas Ros

Nya regler ska tysta gaphalsarna: Onödig ingrediens

Det är irriterande, onödigt och tidskrävande.

Nu ska spelarnas snack med domarna försvinna – annars blir det utvisning.

– Hela Hockeysverige vill ha bort snacket på isen, säger Lars-Johan Ryhed, assisterande domarbas.

Foto: Robert Granström/Scanpix

I måndags hade elitseriens sportchefer möte på Arlanda utanför Stockholm. På dagordningen stod bland annat information från domarna om nya regler till säsongen.

Eftersom det inte är ett regelår är det begränsat med regelnyheter, men en sak har domarna fått nog av och kommer vara stenhårda på i vinter – snacket på isen ska bort.

Det finns ett regelverk med riktlinjer för hur mycket snack med domarna som ska tillåtas, men av olika skäl har det inte

efterföljts och det har blivit tillåtet för spelarna att vid varje avblåsning ha synpunkter på domslut eller tolkningar.

– Det är inte bara vi domare som retat oss på att vissa spelare snackar mycket med domarna. Det är nog även ledare, publik och övriga spelare överens om att det är en onödig ingrediens under matcherna. Lyckas vi få bort snacket på isen skapar det även en bättre

arbetsmiljö för domarna, säger Lars-Johan Ryhed.

Sätter inte munkavle

Domarna kommer ha en viss tolerans och tillåta en bra kommunikation på isen.

Men onödigt snack från spelarna tillåts inte.

– Speciellt vill domarna ha bort när spelare ska diskutera det som hänt i perioden precis när periodpausen börjar. Sedan vill vi ha stopp på när samma spelare gång efter gång åker fram till domarna och har synpunkter, säger Ryhed.

Varnar före utvisning

Först kommer domarna ge en varning.

Fortsätter snacket blir det en personlig två-minutersutvisning för olämpligt uppförande för spelaren.

– Domarnas nya tydliga linje att få bort snacket omfattar även tränarna. De ska inte stå och skälla ut domarna från båset. Nu ska domarna dela ut lagstraff om de känner att tränarna gapar eller skriker för mycket, säger Lars-Johan Ryhed.

ARTIKELN HANDLAR OM