Svenskar flyttar för tidigt till NHL

HOCKEY

Lidström: Ingen bra utveckling för svensk hockey.

Allt yngre spelare flyttar från Sverige till Nordamerika och NHL.

I år tar endast tre av 16 nykomlingar plats i truppen när ligan drar igång.

– Ingen bra utveckling för svensk hockey, tycker Detroits backstjärna Nicklas Lidström.

Foto: Nicklas Lidström är lagkapten i Detroit.

Sexton nya svenska spelare har skrivit kontrakt med NHL-klubbar inför säsongen som inleds i veckan. Av dem är 14 mellan 19-22 år.

– Jag anser att man först ska vara etablerad i elitserien, och spelat där några säsonger, innan man skriver på ett NHL-kontrakt. Det är den bästa skolan och svenska spelare är alltid välutbildade, därför klarar sig de flesta väldigt bra i NHL, säger Lidström till TT.

– Jag var i och för sig bara 21 år när jag flyttade till Detroit, men jag hade spelat tre säsonger i elitserien i Västerås och kände att det var dags. I något läge kan jag förstå när en spelare har kört fast i en klubb, men då är det bättre att söka sig till någon annan klubb i Sverige och stanna kvar.

Av de 16 nya NHL-svenskarna är det endast tre som tar en ordinarie plats; Nicklas Bäckström, 19, från Brynäs till Washington där han spelar ytterforward. Tobias Enström, 22, har tagit en plats i Atlantas A-trupp, liksom Linköpings rutinerade back Magnus Johansson, 34, som tar en backplats i Chicago.

Övriga 13 svenskar har hamnat i farmarlagen, eller har flyttat hem.

– Jag tycker att de åker på tok för tidigt och de flesta hamnar numera i farmarligan och det är ingen bra väg att gå. Det är egentligen bara Fredrik Sjöström som gått igenom juniorhockey, farmarliga och sedan tagit en ordinarie plats (Phoenix). Resten blir kvar, de placeras lätt i olika fack och det är olyckligt för svensk hockeys utveckling, säger Pär Mårts, förbundskapten J20-landslaget.

Pär Mårts skulle helst se att spelarna även varit med i någon VM-turnering innan de tar chansen.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund är orolig över utvecklingen.

– De bekymmer vi har med NHL är framför allt två saker kring våra unga spelare, dels de som försvinner till farmar- och juniorligorna, dels deras draftsystem där reglerna säger att en spelare måste kontrakteras inom två år, säger han till TT.

– Spelare som inte går rakt in i NHL-lagen ska stanna kvar här, för de får bättre utbildning i svensk ishockey än de får i farmarligorna. Det måste vi driva internationellt. Saken togs upp i årets förhandlingar om NHL-avtalet utan resultat.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL