SDHL Svenska damhockeyligan

Modo vann seriefinalen över mästarna

avJohan Håkansson

1 av 2 | Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN

LULEÅ. I våras åkte Modo ut med dunder och brak redan i kvartsfinalen.

Men den här säsongen har alla chanser att sluta annorlunda.

Seger över mästarna Luleå på bortaplan, befäst serieledning och en stjärna som verkligen glänser.

En dryg månad har gått sedan Luleå Hockeys damer slog ett mäktigt publikrekord mot AIK där en sponsor bjöd publiken på inträde. Inte en plats fanns ledig i arenan, tvärtom talas det om att minst 1 000 personer fick vända i dörren.

Därför fanns en viss förväntan i luften när Luleå och Modo skulle mötas i en ren seriefinal, dessutom i en mellandag med många hemvändare kvar i stan.

Men festen uteblev. Drygt 600 hade tagit sig till Coop arena och den beryktade klacken bestod bara av 21 personer.

Vilket var riktigt synd, för den här matchen förtjänade så mycket mer.

De som ändå tog sig till arenan fick se en riktig batalj mellan två lag som mycket väl kan spela en SM-final framåt våren.

Framför allt fick de se en härlig fight i fighten mellan två av seriens absolut mest lysande stjärnor: Luleås finska tekniker Michelle Karvinen och Modos kanadensiska poängdrottning Michela Cava.

Luleå inte klarade att resa sig

Cava hade kunnat ge Modo ledningen i den första perioden när hon träffade kryssribban i ett friläge. I stället var det Karvinen som med en briljant passning såg till att Emma Nordin kunde göra 1-0.

Cava fick vänta till den andra perioden då hon kvitterade genom att slå in en retur.

Karvinen tog dock tag i taktpinnen igen och bjöd på ett magiskt klapp-klapp-spel med sin finska landslagskompis Jenni Hirikoski, som till slut ledde fram till att Nordin kunde göra sitt andra mål i tom kasse.

Cavas replik blev ett skott, som skapade en sådan retur att inte Lore Baudrit kunde missa. Det var Cavas 46:e poäng på 26 matcher. Enastående.

Dessförinnan hade Cava hunnit bli inblandad i ett mindre slagsmål med Luleås Ronja Savolainen.

Helt jämnt inför sista perioden, alltså. Och precis som Luleå tryckte på som mest för att vinna matchen och sno åt sig serieledningen kom en Modokontring och 3-2 genom Kaithlyn Tougas.

En smäll som Luleå inte klarade att resa sig ifrån.

Modo rycker nu ifrån i serietoppen och är sex poäng före Luleå.

ARTIKELN HANDLAR OM