Damkronorna vann OS-premiären

HOCKEY

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

Damkronorna inledde OS bra.

Sara Hjalmarsson, 20, blev hjälte för Sverige mot Japan.

– Såna här tjejer skulle jag vilja ha i mitt lag alla dagar i veckan, säger experten Peter Forsberg i Kanal 5:s sändning.

Segermålet kom i inledningen av den tredje perioden.

Erika Grahm stal pucken i offensiv zon och skickade in en backhandspassning framför kassen. Sara Hjalmarsson kom mitt i slottet och sköt in 2–1 till Sverige.

– Erika åkte fort, jag skrek på den och fick den. Det är så klart jätteskönt att vinna direkt. Inte en perfekt match, vi behöver spela lite enklare och vi får en del kontringar emot oss, säger Hjalmarsson till Kanal 5.

Japan jagade en kvittering under slutminuterna, men Sverige höll som sagt undan. Därmed inledde Damkronorna OS med en seger.

– Vilken lättnad, jag är till och med helt slut, säger experten Kim Martin i Kanal 5:s sändning.

– Vilken match, det var verkligen en måstematch. Det är verkligen jätteskönt att Sverige går vinnare ur den här striden.

Tidigt mål i matchen

Fanny Rask ordnade en smakstart mot Japan med mål efter drygt två minuter. Trots snäv vinkel skickade hon upp pucken högt i ena hörnet av målburen.

– Det är alltid skönt. Sabina (Küller) petar fram pucken från kortsargen. Där stod jag och kunde trycka upp den. Det var härligt att inleda så, säger Fanny Rask.

Efter tio minuter hade Sverige ledningen med 7–0 i skott. Men Japan kom tillbaka och vann skottstatistiken i den första perioden med 9–8.

Foto: Kanal 5

Straffades efter ett långt byte

Damkronorna hade för få långa anfall och hamnade för långt ner i banan. I mittenperioden kvitterade Japan efter att Sverige haft ett långt byte.

– Det var ett byte som blev enormt långt som de gjorde mål på. Det är viktigt att vi inte tappar det. Den långa bytet blev väldigt ödesdigert, vi får jobba över en minut innan vi får ut pucken, säger förbundskapten Leif Boork.

Peter Forsberg hyllade offerviljan i det svenska laget. ”Foppa” gav beröm till bland andra Sabina Küller som täckte skott från japanskorna.

– Såna här tjejer skulle jag vilja ha i mitt lag alla dagar i veckan. Täcka skott, går ner och tar en för laget. Det är därför man vinner matcher och turneringar. Det var kul att se, det måste göra ont det där, säger Peter Forsberg.

”Varit lite upp och ner”

I Sveriges OS-grupp finns även Korea och Schweiz.

– Jag tycker den största faktorn är boxplay, jag tycker vi gör det jättebra där. Vi kämpade och vi vågade stå upp då. Vi föll tillbaka lite väl mycket också emellanåt. Målvakten (Sara Grahn) vill jag ge fem plus med, det var mycket skott som tog på benskydd och klubbar därframme - ändå räddar hon alltihop, säger Forsberg.

– Dels tidigt mål i första period, dels tidigt mål i tredje perioden. Det målet gjorde att vi kunde slappna av. Det har varit lite upp och ner, vi behöver lite mer balanserat, säger Kim Martin.

Flest landskamper i Damkronorna 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM