Svensk damhockey ska räddas via krisråd

avAdam Borg

Svensk hockey på damsidan blomstrade i början av 2000-talet.

Men efter VM-bronset 2007 har Damkronorna missat medalj under stora mästerskap.

Nu tillsätter svenska ishockeyförbundet ett krisråd för att vända den negativa trenden.

– Det här är inget vi vänder på en dag. Vi får nog inget direkt resultat på ett eller två år, säger Olof Östblom till SVT.

I början av 2000-talet var svensk hockey på damsidan på frammarsch. Damkronorna tog bland annat ett historiskt silver under OS i Turin som sedan följdes upp med ett VM-brons året efter.

Men efter bronset 2007 har Damkronorna missat medalj under alla stora mästerskap. Under OS 2018 i Pyeongchang slutade laget näst sist i hela turneringen.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

För att vända den negativa trenden har nu svenska ishockeyförbundets ordförande, Anders Larsson, tillsatt ett krisråd på 15 personer. Rådet ska jobba strategiskt för att nå bättre resultat till 2022.

– Vi har inte satt upp något mål. Men vi vet att vi på förbundet inte klarar av det själv, eller någon förening, säger förbundets tävlingschef, Olof Östblom, till SVT Sport.

”Inget vi vänder på en dag”

Olof Östblom är en av personerna som kommer vara med i rådet. Vilka som tar plats med honom är ännu inte helt bestämt men det första mötet kommer att hållas den 30 augusti.

– Vi kommer så klart behöva träffas många gånger. Det här är inget vi vänder på en dag. Vi får nog inget direkt resultat på ett eller två år.

Förutom att vända den negativa trenden rent resultatmässigt kommer rådet också att jobba för att få unga tjejer att fortsätta spela hockey. I dagsläget är det många som väljer bort ishockey redan i ung ålder.

– I 10-12 års åldern är det flest som slutar, trots att vi ser rekordmånga yngre flickor som börjar spela. 16-18 års åldern är också kritisk, säger Östblom.

ARTIKELN HANDLAR OM