Forsberg till Sportbladet: Förstår att många tycker jag är dum som fortsätter

Publicerad:
Uppdaterad:

RIGA

Klockan 15 lokal tid på måndag lägger sig Peter Forsberg på operationsbordet.

Men han förstår dem som tycker att han borde lägga av och njuta av livet i stället.

– Ja, jag kan förstå att Börje Salming och många andra tycker så. Men jag tycker fortfarande det så så enormt kul att spela hockey. Jag vill tillbaka och jag vet att jag kommer att bli bättre efter den här operationen, säger Foppa.

Skadad – igen Peter Forsberg tvingas operera båda sina vrister. Han blir troligen borta tills januari 2007.
Skadad – igen Peter Forsberg tvingas operera båda sina vrister. Han blir troligen borta tills januari 2007.

När Sportbladet pratar med Foppa har han precis fått operationstiden bekräftad. Specialisten Robert Anderson och hans team står beredda på sjukhuset i Charlotte på måndag.

Sedan ska de starta något som mer låter som en tortyrmetod från medeltiden, än en modern operation.

Tvingas spräcka hälen

– Det kommer att knäcka hälen och lägga in en liten kil och sedan knäcka några ben fram i foten. De måste bygga om hela foten. Så det är ingen rolig tid jag har att se fram emot. Men samtidigt vill jag inte låta gnällig. Det finns de som har det mycket värre.

Och sedan?

– Jag kommer bara att ligga kvar någon dag på sjukhuset. Sedan flyger jag hem till Sverige.

Men vad driver dig att fortsätta. Du har vunnit allt som går att vinna och du har tjänat mer pengar än någon annan NHL-svensk?

– Jag förstår att många tycker jag är dum som inte lägger av. Men jag gillar det jag gör. Jag njuter fortfarande av att kliva ut på isen på mornarna inför en träning. Det kan låta konstigt, men så är det.

– Och så känner man lite revansch också. Nu när jag vet att det varit något fel hela tiden, så finns den där känslan att visa alla dem som tyckt att man är på väg utåt. Jag har inte kunnat spela på nivå jag vill i vinter och när jag kommer tillbaka är jag ganska säker på att jag kan göra det. Det är vad läkarna säger. Och sedan kan jag själv välja den dag jag vill lägga av och inte låta en skada bestämma.

– Dessutom kommer jag ha hjälp av den här operationen för resten av livet. Jag kommer att bli bättre – inte sämre.

Har du besvär även utan skridskor på fötterna?

– När jag är ute och går känner jag väl inte så väldigt mycket. Men jag har väldigt lätt att stuka fötterna. Jag går snett på dem. Och jag har aldrig haft något direkt löpsteg. Då jag är ute och springer hörs det på en mils håll. Det klampar ordentligt då jag kommer i skogen.

Är du förvånad att Salming tycker du borde tänka på livet efter hockeyn?

– Nej, men samtidigt handlar det här inte om några förslitningar eller annat som kommer att ge några men för livet. Och jag har väl bara spelat hälften så många NHL-matcher som Börje. Jag har varit skadad ofta, men jag har också blivit bättre varje gång jag opererat mig. Det är väl bara mjälten och handleden som gett bestående men.

Mer smärta väntar

Alla säger att du har en extrem smärttröskel. Du höll på att förblöda, innan du hamnade på sjukhus med din spruckna mjälte?

– Nja, den gången gick allting så väldigt fort och visst var det jätteallvarligt. Men det var ju inte så att jag inte ville åka till sjukhuset då det började göra riktigt ont.

Och nu väntar mera smärta?

– Ja, det är ingen rolig tid jag har framför mig. Det fattar jag också. Men jag tycker att det är värt det.

– Det som varit mest frustrerande har varit att veta att jag inte kunnat spela på den nivå jag tycker jag ska, då jag haft fel på fötterna. Det har varit otroligt jobbigt.

– Så jag ser verkligen fram mot att bli frisk och kry och slippa tänka på något annat än att spela hockey.

Det känns som du kommer att fortsätta några år?

– Vi får se. Jag inte tagit något beslut om framtiden överhuvudtaget. Men jag är otroligt pigg på att spela hockey igen.

Mats Wennerholm

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN