Rysare när Tjeckien gick till semifinal

HOCKEY

Irgl segerskytt 7.58 in på förlängningen

Foto: TJECKJUBEL. Det blev Tjeckien som avancerade till VM-semifinal efter en förlängningsrysare mot Ryssland. 4–3 blev segersiffrorna efter mål i förlängningen av Zbynek Irgl.

Tjeckien är klart för semifinal i ishockey-VM. Detta efter en förlängningsrysare där 25-årige Vitkoviceforwarden Zbynek Irgl blev hela Tjeckiens hjälte med sitt 4-3-mål 7.58 in på förlängningen.

– Det var en underbar känsla att se pucken gå in. Och vi får förstås stort självförtroende i hela laget efter detta. Vi känner att vi kan slå vem som helst nu, sa tjeckiske forwarden Petr Tenkrat.

Segermålet kom efter en tekning där hela det ryska försvaret gick bort sig. NHL-proffset David Vyborny, till vardags i Columbus, tekade pucken framåt och kunde sen spela en helt fri Irgl som fintade bort den ryske målvakten Maxim Sokolov och sen kunde placera pucken i mål från backhandsidan.

Tjeckien såg länge ut att ta hem segern redan under ordinarie speltid. Efter tre mål i power play hade tjeckerna skaffat sig en 3-2-ledning när ryssarna tog ut målvakten med 1.16 kvar att spela.

Den ryska toppningen betalade sig. Man vann tekningen i offensiv zon och sen fick in pucken på mål där Alexej Mikhnov lämnats helt fri. Forwarden från Yaroslavl lyckades överlista tjeckernas målvakt Milan Hnlicka och föra matchen till förlängning.

Underbarnet Alexander Ovechkin inledde målskyttet i den första perioden, men efter den andra perioden var det kvitterat efter mål av Tomas Kaberle.

Tjeckerna var bäst inledningsvis i den tredje perioden. Jaroslav Hlinka sköt 2–1 i numerärt överläge efter knappa fyra minuter, men det ryska repliken lät inte vänta på sig 2–2 sköt Sergej Mozyakin innan Tjeckiens Patrik Stefan på nytt kunde ge Tjeckien ledningen efter 7.06.

– Det här var en fantastisk match, både för fansen och sporten ishockey. Det känns speciellt att ha varit en del av den, sa Stefan.

Resten av perioden bjöd på starkt press av ryssarna, men det dröjde alltså till det bara var lite drygt en minut kvar av ordinarie speltid innan kvitteringen kom.

Besvikelsen var stor i det ryska lägret efter den snöpliga förlusten.

– Vi gjorde första målet och hade chanser i power play, men vi kunde inte ta vara på chanserna. Men det här är ett ungt lag med en stor framtid framför sig. Jag hoppas många av spelarna är med nästa år då VM avgörs i Moskva, sa den ryske förbundskaptenen Vladimir Krukunov.

Matchen mellan Tjeckien och Ryssland var den nionde kvartsfinalen i VM-historien som fick avgöras i förlängning.

Regerande världsmästarna Tjeckien ställs i semifinalen mot Finland.

Matchen dömdes av svenske domaren Marcus Vinnerborg. Han kom i och med den tjeckiska segern ur en sits som kunde blivit besvärlig för honom. 14.56 in i den andra perioden dömde Vinnerborg bort ett mål för Tomas Plekanec, men TV-bilderna visade att Vinnerborg hade fel. Pucken var aldrig, vilket Vinnerborg trodde, blockerad innan Vinnerborg Plekanec petade in den.

Sportbladet.se