En dröm – fyra svenskar

HOCKEY

Här är svenskarna som fortfarande har chansen att vinna Stanley Cup

Foto: Stanley Cup-känning Samuel Påhlsson, Henrik Tallinder, Niclas Wallin och Dick Tärnström har alla chans att vinna Stanley Cup med sina lag.

Edmonton Oilers blev i natt sista lag till semifinal i Stanley Cup. Kvar i NHL-slutspelet finns fyra lag och lika många svenskar – Samuel Påhlsson i Anaheim, Henrik Tallinder i Buffalo, Niclas Wallin i Carolina och Dick Tärnström i Edmonton.

De stora lagen och de stora svenska stjärnorna, Peter Forsberg, Mats Sundin, Daniel Alfredsson och Nicklas Lidström, är utslagna. Kvar finns en kvartett blågula iskrigare i fyra lag som knappt någon innan säsongen trodde kunde gå hela vägen.

Svenskmöte 1 – Buffalo-Carolina

Buffalos Henrik Tallinder har varit en klippa i Buffalo den här säsongen. Han spelade samtliga 82 grundseriematcher och har så här långt radat upp stabila insatser i slutspelet. I matchserien mot Ottawa plockade han bort landsmannen Daniel Alfredsson och så här långt i slutspelet ligger backen på delad förstaplats i plus/minus-ligan på +13. Han gjort ett mål och sex assist.

Carolinas svenske backdoldis Niclas Wallin är inte den som skapar stora rubriker, men i kvartsfinal 2 mot New Jersey Devils blev Bodensonen sällsynt matchhjälte när han något turligt överlistade Martin Brodeur med skridskon (?) i sudden death. Har så här långt i slutspelet mäktat med ett mål och en assist.

Svenskmöte 2 – Anaheim-Edmonton

Två svenskar i Anaheim blev en när Jonathan Hedström på grund av personliga skäl lämnade klubben mitt under brinnande slutspel. Kvar finns Samuel Påhlsson, som nu är ende svensk forward kvar i Stanley Cup. Påhlsson har så här långt spelat samtliga elva slutspelsmatcher med poängfacitet två mål och en assist.

Frågan är om Påhlsson ställs mot Edmontons svenskback Dick Tärnström i semifinalen. Dick fick spela sparsamt de sex inledande slutspelsmatcherna och har på senare tid varit petad.

Så här spelas semifinalerna

Det blir ingen lång vila för Edmonton. Redan natten till lördag, svensk tid, spelar laget den första semifinalen i Anaheim.

Jim Jaber

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL