”Såna här matcher vill man vinna”

HOCKEY

Färjestad reste sig efter mardrömsstarten

Färjestad fick en mardrömsstart men gick ändå segrande ur det känsloladdade mötet med Luleå i Coop Arena på måndagskvällen.

Färjestads Rickard Wallin blev tvåmålsskytt i matchen som slutade 4–2 till gästerna.

– Det är första gången i år och det passade ju bra. Det här var årets viktigaste match för oss. Deras tränare har ju pratat om att de kanske får möta oss i en kvarsfinal, så såna här matcher vill man ju vinna, säger Wallin.

Luleå misslyckades med att utnyttja första periodens numerära överlägen. Drygt tio minuter hade Färjestad spelare i utvisningsbåset, i drygt två av dem satt två bortaspelare utvisade.

– Matchen borde ha avgjorts i första perioden. Men vi misslyckades med vårt spel i numerära överläge, och förtjänade inte att vinna, sade Slavomir Lener, Luleås tränare efteråt.

Matchstraff för tackling

Färjestads Rami Alanko fick matchstraff efter sex minuters spel efter att ha tacklat Luleås Pavel Skrbek mot sargen, och blir borta även nästa match.

Luleåbacken skadade handleden och klev av isen.

– Låt mig säga det på en gång, det där är inget vi strävar efter. Lag är ledsen för det som hände, sade Per-Erik Johansson, Färjestads på presskonferensen efter matchen.

Före detta Luleåmålvakten Daniel Henriksson storspelade under Färjestads långa period med färre spelare på isen. Frågan är om ”Hento” någonsin varit bättre i Coop Arena.

Matchens första mål gjordes av Karl Fabricius när Färjestad till slut fick fullt manskap på isen, men Jonas Höglund kunde kvittera innan periodslutet.

Lysande FBK-spel

I andra perioden tog Färjestad över allt mer av spelet, för att dominera isen totalt i slutrundan.

– Då spelar vi klassisk Färjestadshockey. Vi styr spelet och låter inte de andra bestämma. Den känslan har allmer smugit sig in i omklädningsrummet, inte minst efter matchen mot Mora senast, säger Rickard Wallin.

– Det är så gôtt att stå i båset och se på. Men vi har jobbat hårt för att nå det här, mös Per-Erik Johansson.

Färjestads andrakedja gjorde ett jättejobb med att åka sönder Luleå.

Christian Bäckman på högerkanten slet kopiöst, Rickard Wallin gjorde som sagt två mål, och Mathias Johansson passade snyggt fram till Wallins 4–2-mål.

Färjestad tog genom segern viktiga poäng i kampen om fjärdeplatsen, som fortfarande innehas av Luleå.

– Vi har inte saken i egna händer, men vi ska göra allt för att vinna våra återstående fyra matcher så att vi blir fyra, sade Per-Erik Johansson.

Per Vallgårda/TT

ARTIKELN HANDLAR OM