Hockey

Zäta i Tre Kronor – en miljonsmäll

Av: 

Tomas Ros

HOCKEY

Förbundet: Bästa laget ska spela VM

När Henrik Zetterberg skrev ett tolv årskontrakt med Detroit blev det ett klipp för Zetterberg.

Men för Ishockeyförbundet kan det bli dyrt

i VM, när försäkringspremien på flera miljoner ska betalas.

– De nya långa NHL-kontrakten ställer till det för nationsförbunden, säger Jörgen Lindgren, generalsekreterare för Ishockeyförbundet.

Inför VM i Quebec fick det ryska ishockeyförbundet en chock när Alexander Ovechkins monsterkontrakt på 13 år skulle försäkras.

Det kostade Rysslands ishockeyförbund 700 000 dollar, sex miljoner kronor, att försäkra Ovechkin och hans kontrakt.

Nu behövde inte Rysslands Ishockeyförbund betala premien. Privata sponsorer gick in och såg till att Washingtons supermålskytt kunde spela VM. En kanske avgörande sponsring eftersom Ryssland till slut vann hela VM.

Förbundet – förlorare

Just långa NHL-kontrakt har blivit modernt senaste åren. Ovechkin skrev på för 13 år för ett år sedan och Vincent Lecavalier valde att förlänga med elva år med Tampa Bay i somras.

För två veckor sedan skrev Henrik Zetterberg på ett historiskt avtal med Detroit Redwings. 12 år och värdet var hela 72 miljoner dollar, 592 miljoner kronor.

Zetterberg jublade nog över avtalet.

Men kanske inte Svenska Ishockeyförbundet, om de fick vara lite egoistiska.

Anledningen är nämligen att Ishockeyförbundet måste betala en försäkringspremie för NHL-spelare som medverkar i VM. Och om Zetterberg kommer till VM blir det ett sportsligt genombrott, men Ishockeyförbundets kassör får det mer ansträngt.

– Premien för NHL-spelare i VM baseras på hur lång tid spelaren har kvar på kontraktet och det totala kontraktsvärdet. Självklart blir det inte billigt att försäkra Zetterbergs avtal, om det nu blir aktuellt, säger Jörgen Lindgren, generalsekreterare för Ishockeyförbundet.

Bästa laget ska till VM

Med tanke på vad Ovechkins kontrakt kostade att försäkra bör premien för att kunna använda Zetterberg i VM ligga på runt tre till fyra miljoner kronor.

En stor kostnad för sex till nio matcher.

– Men vi har lovat att förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson ska kunna spela med starkaste möjliga lag. Då får vi ta de kostnader som det för med sig, säger Lindgren.

Förutom Henrik Zetterberg har Henrik Lundqvist ett långt kontrakt i NHL. Men övriga svenskar har just nu inte alltför många år kvar på sina pågående avtal.

Och i OS i Vancouver behövs ingen försäkring. Då gäller de försäkringar som spelarna har i NHL.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!