Washington närmar sig bucklan

avPer Bjurman

HOCKEY

WASHINGTON. En seger till – sedan har Washington Capitals matchboll i Stanley Cup-finalen.

För de vann andra raka mot Vegas Golden Knights i natt – i alldeles vettvilliga Capital One Arena.

– Vi har inte varit så bra på hemmaplan tidigare under slutspelet,  men det var vi ikväll så det här känns som en viktig kväll för oss, säger Nicklas Bäckström efter 3-1-segern.

Spelmässigt var den tämligen jämn, urladdningen i det förstummande trycket i Capital One Arena – för första gången under Ovetjkin- och Bäckström-eran skådeplats för en Stanley Cup-final.

Men Golden Knights har ingen som kan göra mål längre.

Det har Washington Capitals – för att uttrycka det försiktigt.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / TT

Struten Chandler Stephenson svepte in redan i inledningsperioden i natt dömdes visserligen bort för att Devante Smith-Pelly i samma situation tacklade Marc-Andre Fleury i huvudet – och fler avtryck i protokollet blev det inte innan första pausen.

Hyllar Ovetjkin

Men sedan exploderade två ryska smällare i ansiktet på gästerna från Nevada.

Redan en dryg minut in i mittakten krigade Alex Ovetjkin efter en minst sagt tilltrasslad sekvens framför Fleury in 1-0 – och det var förstås inte mer än rätt att just han efter tretton år som Capitals ansikte utåt fick pricka in första målet i sin första final på hemmais.

– ”Ovie” gjorde jättebra match. Han kom verkligen utflygande. Otroligt imponerande att se, säger Nicklas Bäckström när han möter svensk media efteråt.

I slutet av samma period slog också landsmannen Evgeni Kuznetsov – som befarades ha gjort sitt i finalen när han avbröt förra matchen efter en tung tackling men alltså kom till spel igen redan i natt – till.

Han drev på i ett tre-mot-en-läge, men istället för att passa stänkte han själv in en laser på Fluery.

”Spelade ännu tajtare”

Däremellan tryckte Knights på så det sjöng om det och formligen radade upp chanser, men då inte avslutningarna var för tama var Braden Holtby för bra, så inga mål blev det.

Däremot lyckades Tomas Nosek – tvåmålsskytten från final nummer ett – i början av tredje tillvarata ett lika sällsynt som grovt misstag av Holtby.

Resten av slutakten blev följaktligen en vild jakt på kvittering och chanser saknades inte, men igen – killer-instinkten lyste som det brukar heta med sin frånvaro och istället för Vegas-mål blev det ett till för Smith-Pelly – den här gången godkänt. 

– Vi spelade ännu tajtare än i de två första matcherna och ju längre slutspelet gått, desto bättre har vi blivit defensivt och desto svårare har vi gjort det för motståndarna. Det är exakt vad vi måste göra mot det här snabba laget, fortsätter ”Bäckis”.

Svenskarna utan poäng

– Vi var väl inte varit så bra på hemmaplan tidigare under slutspelet,  men det var vi ikväll så det här känns som en viktig kväll för oss. Stämningen? Ja, det var jättekul att det var sånt liv. Fansen har väntat länge på det här och det har vi också och det var skönt att vi kunde ge dem en seger på en gång.

För första gången i årets finalserie kammade samtliga svenskar på isen noll i poängprotokollet – och Nicklas är inte nöjd med sin egen insats.

– Nej, det var inget vidare. Men det gör inget för vi vann ju ändå, konstaterar han. 

Nu har Capitals alltså 2-1-övertag och är en seger från matchboll.

Men så långt framåt ser inte spelarna – ännu.

– Vi ska njuta av den här segern i några timmar. Sedan är allt fokus på nästa match. Det är en match i taget som gäller.

LISTA: NHL-lagen som vunnit flest Stanley Cups 00:34

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM