Tampa Bay utjämnade efter storspelet

avPer Bjurman

HOCKEY

LAS VEGAS. Tampa-keepern Andrej Vasilevskij stod för en av karriärens mest magnifika insatser – och stal match nummer fyra i Washington i natt.

Så nu är det utjämnat i den östra konferensfinalen i Stanley Cup-slutspelet.

– Ja, ”Vasy” stod på huvudet och vann åt oss. Otroligt skönt. Nu ska vi försöka utnyttja den hemmaplansfördel vi fått tillbaka , säger Victor Hedman till Sportbladet.

4-2 vann Lightning med i Capital One Arena, efter ett mål av Anthony Cirelli i tom kasse i slutsekunderna – och det var helt och hållet Andrej Vasilevskijs förtjänst.

Washington hade det mesta av spelet och radade upp enastående chanser, men den 23-årige ryssen var omutlig och stoppade sammanlagt 36 skott – några i princip omöjliga.

– Ja, det är helt korrekt att säga att han stal den här matchen åt oss. Framförallt i andra perioden, när isen verkligen lutade i riktning mot vår zon, var han helt otrolig, stod på huvudet och gjorde några rent magiska räddningar, säger Victor Hedman när vi når honom efteråt.

”Som Lundqvist”

– Det är väldigt skönt att ha en sådan målis när resten av laget kanske inte spelar sin bästa hockey. Samtidigt är det inget vi ber om ursäkt för. Det är just vad man behöver i slutspelet av sin keeper i vissa matcher.

Förre Rangers-kaptenen Ryan McDonagh, numer hemmahörande i västra Florida, jämförde med en annan svensk.

– Bland det bästa jag sett. Han är bara 23 år men har redan samma fokus och lugn som Henrik Lundqvist.

”Många vapen i powerplay”

”Vigge” framhåller också att han tycker att gästerna spelade praktiskt taget felfritt sista åtta minuterna, efter att Alex Killorn gett dem 3-2-ledning – och att såväl powerplay som penalty kill fungerade utmärkt.

– Vi fick riktigt bra rull på pucken i powerplay ett tag och då har vi så många vapen att vi är väldigt svårstoppade. 

Med segern utjämnar Tampa alltså serien och har nu åter hemmaplansfördel – trots de två inledande förlusterna i Amalie Arena. 

– Det känns såklart otroligt skönt att ha kommit tillbaka. Nu ska vi försöka bryta hemmaplansförbannelsen och utnyttja den fördel vi fått tillbaka, säger Victor. 

Foto: Geoff Burke / X02835

Bäckström äntligen tillbaka

Nicklas Bäckström var äntligen tillbaka i Capitals laguppställning efter fyra missade matcher på grund av handskada – och svarade för en helt acceptabel insats.

– Det var väldigt kul att vara tillbaka, som hockeyspelare vill man spela matcher. Synd bara att det inte gick som vi hade hoppats, säger han.

– Hur handen kändes? Det är bra. Det går inte att använda skador som ursäkter.

Laddar Matchöversikt
Följ Stanley Cup-slutspelet i Bjurmans NHL-blogg 00:37

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM