Foppas besked i natt: Jag spelar

HOCKEY

Gör comeback mot Columbus: ”Det blir match”

COLUMBUS. Ta ett djupt andetag, Sverige.

I natt smäller det.

Foppa GÖR comeback med sitt Colorado.

– Ja, jag är på väg från Calgary till Columbus nu. Det blir match, berättade den svenske superstjärnan tidigt i morse för Sportbladet.

In i det sista har fans, media och till och med lagkamrater svävat i ovisshet om när Peter Forsberg ska kunna genomföra sin sensationella NHL-comeback.

När Colorado i går förmiddag genomförde ett lättare ispass i en kall träningshall vägg i vägg med mäktiga Nationwide Arena i centrala Columbus – där de alltså möter Blue Jackets kommande natt – befann han sig alltjämt i Calgary i väntan på att amerikanska konsulatet skulle utverka ett arbetstillstånd.

– Han kommer att ansluta inom 24 timmar. Huruvida han spelar vet vi vid värmningen på fredagsmorgonen, var allt klubbens PR-avdelning hade att säga till det rätt så ivriga mediauppbåd som hade samlats utanför gästernas omklädningsrum för att försöka se om det satt någon svensk superstar där inne och gömde sig.

Ingen annan, inte ens coachen Joe Sacco, gjorde några som helst uttalanden.

Redo för spel

Men när Sportbladet sent i natt var i kontakt med Foppa kom alltså bekräftelsen:

Han har fått den nödvändiga stämpeln i passet, var på väg att ta sig till Ohio och ja – han ska spela matchen mot Columbus.

– Ja, jag ska alldeles strax flyga från Calgary till Columbus. Det blir match i morgon, meddelade 37-åringen.

Några timmar senare förenades han med lagkamraterna på spelarhotellet och nu på morgonen, lokal tid, ska Foppa delta i morgonvärmningen.

Sedan, vid 01.00 svensk tid, åker nummer 21 ut på isen för sin första NHL-match på tre år.

Han kommer, garanterat, att vara nervös.

– Ja, det känns pirrigt. Det är ju i princip tre år sedan jag spelade här borta och även om det känts bra på träningarna på slutet vet man inte hur det kommer att vara när det väl blir match, om jag hänger med och om kroppen håller. Det är lika nervöst i båda fallen, sa han i en intervju med Sportbladet redan i tisdags.

”Alltid ett hot”

Anspänningen lär inte ha dämpats under denna sista natt innan eldprovet...

Möjligen kan Foppa trösta sig med att hans comeback väcker viss nervositet även hos motståndarna.

Det bekräftas av kompisen Samuel Påhlsson, som tillhör Blue Jackets och alltså ställs mot sin gamle Modo-polare i natt.

– Jag vet inte riktigt i vilken form han befinner sig, vi har inte träffats sedan vi lirade med Icebreakers hemma i Sverige i somras. Men Peter är alltid ett hot när han är på isen. Den där blicken för spelet försvinner inte och därmed inte de där otroliga passningarna heller, säger Samme efter torsdagens träningspass i Nationwide Arena.

Trots att de är vänner har den erkänt urstarke Påhlsson dock inga planer på att lägga fingrarna emellan när de möts på isen.

– Får jag chansen kommer jag att göra allt jag kan för att stoppa honom. Det här är en väldigt viktig match för båda lagen, vi krigar båda för att ta oss till slutspel, klargör han.

Hysteri i Denver

Hemma i Denver kommer beskedet om att Foppas comeback nu är ett faktum att utlösa hysteri.

– Ja, herregud, säger tv-kommentatorn Peter McNabb och slår några åkarbrasor i den häpnadsväckande kylan utanför arenan.

– Peter är en av de allra största idrottsstjärnorna i Denvers historia, så det här kommer att skapa riktig feber. Och i första hemmamatchen, på måndag, blir det rent kaos.

Man kan förmodligen räkna med viss uppståndelse även i Sverige i natt...

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL