Fasth tillbaka – då vann AIK

HOCKEY

Stjärnan storspelade när förlusttrenden bröts.

En historisk genomklappning senast – med landslagsmålvakten Viktor Fasth tillbaka klev AIK upp på vinnarspåret igen.

Fasth tog 31 av 32 skott när Skellefteå besegrades med 2–1.

– Det var tre riktigt sköna poäng, sade Fasth och pustade ut.

Det var sång och glädje i AIK:s omklädningsrum efteråt.

Inte så konstigt med tanke på jättekollapsen mot HV71 i tisdags. Det var då AIK tappade en 7–2-ledning till 7–8-förlust efter att ha släppt in fem mål på mindre än fem minuter. Olycklig målvakt den gången var Markus Svensson.

Viktor Fasth, fingerskadad i tisdags, var på plats och trodde knappt sina ögon.

– Jag led så klart med mina lagkamrater och med Markus. Det är inget man önskar någon. Vi spelade ju fantastiskt i två perioder, sade Fasth om den matchen.

Lugnt med Fasth

Nu hade AIK så klart fokuserat på sitt försvarsspel och Fasths comeback gav också ett helt annat lugn i spelet i egen zon.

– Han är en väldigt, väldigt bra målvakt. Det blir en trygghet i försvarsspelet, men vi ska ju kunna spela så med Markus också, sade rutinerade forwarden Daniel Rudslätt.

Viktor Fasth gjorde som vanligt massor av vassa räddningar. Han tog ett friläge från Skellefteåbacken Petter Granberg i andra perioden och räddade två kanonlägen från Erik Forssell i den sista perioden.

Fasth var bara 14 sekunder från att hålla sin tredje nolla för säsongen.

– Ja, jävla skit. Det är aldrig roligt att släppa in ett mål så sent, men det var trepoängaren som var viktigast, sade Fasth om Christian Söderströms reducering efter 19.46.

För sent

Men det var en reducering som Skellefteå hade behövt tidigare för att kunna hota.

När Johannes Salmonsson slog in 2–0 i tom kasse efter 19.22 var trepoängaren bärgad och förlustsviten på fyra matcher bruten.

Robert Rosén hade gett AIK ledningen när bara fyra sekunder återstod av en förstaperiod som gick i hemmalagets tecken.

För Skellefteå har det gått som på räls på bortaplan i serieupptakten. Men efter fyra raka segrar på bortais bröts den sviten för förra säsongens finallag.

Skellefteå har gjort mycket bra i säsongsinledningen, men spelet i numerärt överläge är under all kritik. Mot AIK brändes fyra power play-lägen och laget har bara gjort tre mål på 47 chanser.

ARTIKELN HANDLAR OM