DRÖMVÄRVNINGEN

HOCKEY

Harju återvänder till Luleå: Det är mitt hem så det var inte svårt att välja

Foto: Johan Harju.

Efter två års äventyr är en mer erfaren Johan Harju tillbaka på hemmaplan.

Med högt ställda mål.

– Jag kommer hem för att vinna något, säger Harju.

Vid en presskonferens i går kunde Luleå presentera årets hittills häftigaste värvning i elitserien. Johan Harju är klar för ett år – utan klausul för KHL-spel.

– När jag väl bestämde mig för Sverige var det bara Luleå som gällde, säger han själv.

Sedan senaste säsongen för Luleå, 08–09, har han hunnit med ett år i KHL och nu senast i NHL och AHL med Tampa Bay Lightnings respektive Norfolk Admirals.

Det senare har varit ett jobbigt år med mycket flyttande mellan lagen.

Fick inte chansen

– Det har varit mycket upp och ned. Jag har inte vetat någonting vad som har hänt och spenderat mycket tid i farmarlaget, inte riktigt fått chansen där uppe som jag tycker och nu när Tampa gick vidare i slutspelet men inte tog upp mig, då kändes det som att de inte vill satsa på mig och då kändes det rätt (att flytta till Luleå, reds anm.).

– De säger ingenting vad som händer, helst de fyra första månaderna när jag bodde på hotell lite överallt, det har varit jobbigt att checka ut och in och inte vetat var man skulle hamna.

Vissa kan tycka att det är tidigt att ge upp NHL-äventyret efter bara en säsong, hur ser du på det?

– Klart de får tycka det, men det kändes rätt att åka tillbaka. Jag körde på hela året och försökte, jag åkte för att spela NHL men fick inte riktigt chansen. Det är osäkert där borta, jag vill inte åka dit och spela i en fjärdekedja, då är det bättre att jag spelar i Europa. Då mår jag bättre som människa och då är det roligt med hockeyn.

Ger du upp NHL nu?

– Nej, absolut inte. Jag hoppas få chansen att komma tillbaka nån gång men just nu känns det som rätt beslut.

Men kommande säsong är det elitserien och Luleå hockey som gäller. En säsong han har högt ställda mål på.

– De hade en bra säsong i år och jag tror de har något bra att bygga vidare på. Jag kommer hem för att vinna något, jag tror vi har bra chans att vinna och jag tror vi får ett bra lag, det är det som lockar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Luleå HF