”Otydligt ledarskap”

HOCKEY

Storförlust och spelarnas missnöje – då fick Bäckman gå

Situationen blev ohållbar.

Spelarnas missnöje tvingade bort Per Bäckman, 57, från Frölunda.

– Det har funnits en otydlighet i hans ledarskap som skapat en osäkerhet i gruppen, säger en spelare.

Foto: tvingad att gå Sportchefen Christer Kellgren och klubbdirektören Mats Ahdrian tog beslutet att Bäckman måste bort under ett möte tidigt i går morse. ”Resultaten har inte varit på den nivån vi hade hoppats och vi kände att något måste göras”, säger Kellgren.

Exakt klockan 12.00 i går meddelade Frölunda att tränaren Per Bäckman fått sparken. Efter den pinsamma genomklappningen mot Södertälje i torsdags var tålamodet slut.

Två minuter senare fick samtliga spelare beskedet via ett sms.

Sportchefen Christer Kellgren och klubbdirektören Mats Ahdrian tog beslutet att Bäckman måste bort under ett möte tidigt i går morse.

– Resultaten har inte varit på den nivån vi hade hoppats och vi kände att något måste göras, säger Kellgren.

Enligt vad Sportbladet erfar fanns det redan under landslagsuppehållet i början av november långt gångna planer på ett tränarbyte.

Enklaste lösningen

Spelare som Sportbladet har varit i kontakt med berättar att det funnits ett stort missnöje mot Per Bäckmans sätt att leda laget.

– Vi har inte haft någon egen spelidé och det har inte funnits några tydliga roller i laget, säger en spelare som vill vara anonym.

En annan spelare förnekar att Bäckman skulle ha varit för tuff och auktoritär:

– Det har snarare varit tvärtom. Spelare har kunnat göra samma fel gång på gång utan att bänkas. Om en spelare gör fel måste han få veta det, och upprepas det måste det få konsekvenser. Så har det absolut inte varit.– Det har mest varit en massa allmänt gapande från bänken när någon gjort fel.

Frölundas lagkapten, Jonas Johnson, stöder klubbledningens beslut att sparka Bäckman.

– Som läget är nu måste de göra något. Och den enklaste lösningen för att få till en snabb förändring brukar vara att byta tränare, säger Johnson.

Forwarden Michael Holmqvist är inne på samma linje:

– Det var nog rätt att sparka Bäckman. Han är en bra människa, men han fick inte ut maximalt av laget.

Frölunda jobbar nu med att hitta en ersättare till Bäckman och assisterande tränaren Benny Westblom, som är sjukskriven på grund av en höftoperation. Tills den lösningen är klar kommer juniortränaren Jens Gustavsson att ha huvudansvaret.

ARTIKELN HANDLAR OM