Kravet: Lägg ner

avHa Ab

HOCKEY

Klubbledarna starkt kritiska mot turneringarna

Skrota Euro Hockey Tour.

Elitserieklubbarna kräver att de fyra landslagsturneringarna läggs ner.

– Vi kan inte stoppa elitserien för att Tre Kronor ska spela matcher med

3 000 åskådare på läktarna, säger Timrås klubbdirektör Thomas Johansson.

Foto: Foto: PETER WIXTRÖM
Nicklas Bäckström och Patric Hörnqvist i Tre Kronors blåa tröjor – som kan få elitseriens klubbledare att se rött.

Missnöjet med de fyra landslagsturneringarna i Tjeckien, Finland, Ryssland och Sverige är massivt bland elitserieklubbarna. Samtliga tolv klubbdirektörer som Sportbladet pratat med tycker att Euro Hockey Tour måste läggas ner eller i alla fall förändras rejält.

Mest kritisk är Linköpings Mike Helber:

– Upplägget som är i dag är fullständigt förödande för svensk hockey, säger han.

Klubbarna anser att landslagssamlingarna tar alldeles för mycket tid och gör att elitserieprogrammet pressas ihop på en alldeles för liten tidsperiod.

– Euro Hockey Tour tillsammans med uppladdningen inför VM tar en och en halv månad av säsongen. Vilket innebär att vi måste spela 55 omgångar på fem månader, säger Håkan Loob

Färjestads klubbdirektör tycker att svensk hockey ska satsa stenhårt på de stora turneringarna, men att Euro Hockey Tour måste försvinna.

– Spela hellre dubbellandskamper mot exempelvis Finland och Tjeckien en helg och se till att det blir riktigt bra. Jag har ingenting mot landskamper, men de måste spelas på ett sätt som intresserar publiken.

Programmet – viktigast

Elitserieklubbarna ser möjligheten att styra elitseriens spelprogram som den kanske viktigaste frågan för att kunna fortsätta växa och öka sin omsättning.

– Titta på NHL: de har aldrig sådana avbrott i sitt seriespel. Ska vi hänga med i karusellen gäller det att vi har större tillgång till våra egna spelare än vad som är fallet i dag, säger Rögles ordförande Kjell Nilsson.

Frölundas Mats Ahdrian menar att ishockeyn måste titta på fotbollen och att alla ligor, inklusive NHL, ska vara stängda när landslagen spelar.

– Som det är i dag är det för många dåliga spelare i landslaget. Tre Kronor är ändå det finaste vi har, men det är ingen status att vara med där längre, säger Ahdrian.

ARTIKELN HANDLAR OM