NHL-proffsen tillåts spela – i division ett

Publicerad:
Uppdaterad:
Gabriel Landeskog jublar efter ett av sina 22 mål under rookie-säsongen i NHL. Nästa säsong kan NHL-spelarna spela i svenska division 1.
Gabriel Landeskog jublar efter ett av sina 22 mål under rookie-säsongen i NHL. Nästa säsong kan NHL-spelarna spela i svenska division 1.

HOCKEY

Elitserien säger nej, allsvenskan likaså.

Då öppnar den svenska tredjeligan för NHL-proffsen.

– Det hade varit förbannat roligt om det blir så, säger hockeyettans ordförande Ronnie Glysing.

Om det blir NHL-lockout så är det stängt i de svenska högstaligorna: både elitserien och allsvenskan säger nej till korttidskontrakt.

Men i division 1 finns inga hinder, förklarar Ronnie Glysing.

”Spännande tanke”

– Vi ska inte stänga ute, vi ska öppna upp. Vi konkurrerar inte med elitserien eller allsvenskan men om en spelare håller igång med sin hemmaklubb så stoppar vi inte honom om han även vill spela matcher.

– Jag tycker att det är en spännande tanke. Sportsligt och kommersiellt. Och jag har redan hört att det kan vara saker på gång.

Dyra försäkringar

Men Sportbladet rundringning till division 1-klubbarna visar att det kan bli svårt att lösa de praktiska detaljerna. Oavsett vilken koppling en spelare har till en klubb så blir försäkringarna väldigt dyra.

– Det kostar stora summor att försäkra. Sen ska du kunna erbjuda bostad och det är som du vet inte så lätt, de här killarna kommer inte från en etta med knivlåda direkt. De ekonomiska musklerna har inte vi, säger Patrik Lundh, tf ordförande i Huddinge Hockey.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!