Mora har gjort det igen

Av: Tomas Ros

Publicerad:

HOCKEY

Sportbladets expert: "Elitserien, öppna NHL-dörren"

Foto: SCANPIX

En ny hockeybomb och den slår ned i Ovansiljan och allsvenskan.

Anze Kopitar är en av världens bästa hockeyspelare.

Nu finns bara en utväg för elitserien och det är att öppna på NHL-dörren.

Allt annat är idioti.

Tomas Ros.

Jag minns 2004 när Mora hade värvat den slovakiske alfahanen Rastislav Pavlikovsky. Jag minns hur det tog någon månad och vips hade klubbdirektör Jan Simons, kraftigt sufflerad av Pavlikovsky, lyckats värva stjärnorna Marian Hossa och Ladislav Nagy.

Nu gör Mora det igen och den här gången är lillebror Gasper Kopitar nyckeln till framgången.

”Allsvenskan - en större fest”

Anze Kopitar till Mora, den lilla orten vid Siljan som bedrivit en slumrande hockeyvardag sedan degraderingen från elitserien 2008. Kopitar är en världsspelare och en av NHL:s största artister. I klass med Marian Hossa vid förra lockouten. Nu ska han spela mot Troja, Tingsryd och Asplöven. Man får gnugga ögonen och fundera på vad som sker. Men det här är effekten av en lockout. Spelarna vill lira, har lite panik och det spelar ofta ingen roll om de får betalt eller på vilken nivå hockeyn är på. Hockeyallsvenskan har gjort helt rätt och öppnat för NHL-proffsen. Allsvenskan kommer bli en allt större fest så länge proffsen är här och elitserien kommer blekna i jämförelsen.

”Elitserien, tänk om”

På lördag gör Kopitar debut för Mora – mot mesta mästarna Djurgården. Samtidigt möter Modo Rögle och Skellefteå Växjö i elitserien. Jag vet vilken match och serie som jag ska ha fokus på. Det är dags att tänka om nu, elitserien. Räcker med stolthet och hemliga kartellbildningar utan öppen rörlighet på arbetsmarknaden. Ge oss NHL-stjärnorna!

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN