14.00: Beslut i dag om NHL-spelare tillåts

avPeO Larsson, Ha Ab

Nu meddelar Konkurrensverket sitt beslut

Hockey-Sverige väntar.

I dag – klockan 14.00 – meddelar konkurrensverket sin beslut om hockeyligan får utesluta NHL-spelare.

Säger de nej kan det innebära att elitserien i höst fylls av stjärnor från världens bästa liga.

Hockeyallsvenskan har öppnat dörrarna för NHL-proffsen och lockat hem flera stora namn – i dag säger till exempel San Joses backjätte Douglas Murray att han vill spela i Djurgården och i går släppte lilla Tingsryd bomben att de skrivit kontrakt med VM-målvakten Viktor Fasth och i morgon debuterar Los Angeles Kings-stjärnan Anze Kopitar för Mora.

Elitserien har dock stått fast vid sitt beslut att förbjuda lockoutade spelare i sin liga. Och det var för drygt en vecka sedan som konkurrensverket (KKV) beslutade att granska det beslutet. De hävdar att beslutet strider mot konkurrenslagen.

Sedan dess har de ställt ett antal frågor till både Hockeyligan och hockeyallsvenskan. Svaren har nu analyserats och i dag klockan 14.00 meddelar KKV sitt beslut på en presskonferens.

Klubbarna är redo

KKV har tidigare sagt att de tror att NHL-spelare kommer att tillåtas spela i elitserien.

Gamle Tre Kronor-backen Kenny Jönsson, nu assisterande tränare i Rögle, tycker att hockeyligan ska riva upp sitt beslut.

– Får du in fler NHL-spelare så fyller du hallarna på ett helt annat sätt också. I långa loppet tror jag det kan gynna klubbarna också att de får in mer intäkter, säger Jönsson till Helsingborg Dagblads hockeymagasin 24Hockey.

Elitklubbarna jobbar, förstås, redan nu hårt i bakgrunden med att förstärka trupperna.

Så sent som i går berättade Sportbladet att svenska mästarna Brynäs planerar att ta in Washington-duon Nicklas Bäckström och Marcus Johansson.

Hockeyligan: Vi avvaktar

Hockeyligans vd Jörgen Lindgren håller en låg profil inför beskedet.

– Klart vi har spelat upp olika scenarior och vi har en plan hur vi ska agera oavsett vilket beslut det blir, säger han till Sportbladet.

Vad kan du säga om den?

– Ingenting just nu. Jag vill inte förekomma något. Det är bättre att inte spekulera, utan vi avvaktar beslutet och sedan agerar vi. Jag har precis fått veta att det kommer besked i dag.

Ni har inte fått någon förhandsinformation?

– Nej, antagligen behöver de inte ge någon sådan. Uppenbarligen är det så här det fungerar.

Ny version följer.

ARTIKELN HANDLAR OM