Läget akut i Västerås – saknar 4–5 miljoner

avElin Kardell

HOCKEY

”Vi trodde att vi hade högre intäkter”

Foto: Bildbyrån
Västerås förväntades kämpa för SHL – men hamnade i botten.

Läget är akut i Västerås Hockey och en rekonstruktionsansökan är på gång.

Klubben måste få in 4–5 miljoner kronor för att kunna ha kvar sin elitverksamhet.

– En tredjedel av pengarna måste in nästa vecka, säger styrelsens ordförande Camilla Törngren på dagens presskonferens.

VIK Hockey har haft en tung säsong rent sportsligt i hockeyallsvenskan. Laget var inför säsongen tippat att hamna i toppen av tabellen, men efter en säsong av underpresterande spelare och tränarbyte slutade laget på en niondeplats. För en vecka sedan kom beskedet att VIK Hockey även befinner sig i en ekonomisk kris. Idag höll klubben en presskonferens.

– Vi har haft möten varje dag sedan det här kom upp. Efter nattens möte kom det fram att det behövs mellan fyra till fem miljoner för att elitverksamheten ska fungera. En tredjedel måste in nästa vecka, säger styrelsens ordförande Camilla Törngren under dagens presskonferens.

Avgår om så önskas

Varken Törngren eller klubbenchefen Johan Fägerblad vill hänga ut enskilda personer. Styrelsen tar på sig allt ansvar och Fägerblad avgår om det önskas.

– Det är självklart mitt och styrelsens ansvar att vi inte haft kontroll. Jag har själv sagt till ordföranden att jag avgår om så önskas, vilket jag har full förståelse för. Tills och om det händer, kommer jag att kämpa, säger klubbchefen Johan Fägerblad.

Glapp på två miljoner

Exakt varför och hur klubben hamnat i den ekonomiska situationen som de nu befinner sig kan Törngren och Fägerblad inte svara på. Men två miljoner har spenderats på grund av att intäkterna varit lägre än vad klubben trott.

– Det handlar om ett glapp i intäkterna på två miljoner. Vi trodde att vi hade högre intäkter och har därför spenderat mer, säger Törngren.

Glappet har även lett till spelarköp som inte skulle ha genomförts om läget varit känt.

– De sena värvningarna har spelat in, vi skulle aldrig ha genomfört dem om vi visste hur det verkligen såg ut, säger Fägerblad.

Inget prat om konkurs

Konkurs är ingenting som klubben vill prata om. Istället kommer en ansökan om rekonstruktion lämnas in.

– Vi pratar inte om konkurs i det här läget. Vi pratar om rekonstruktion. Vi ska träffa en rekonstruktör imorgon. Vi har hopp, säger ordförande Camilla Törngren.

Även två externa ekonomer har tillsats. Det finns brister på flera håll både i struktur och rutiner menar Törngren.

– Vi har tagit in två externa ekonomer för att granska vad vi gjort och vad vi inte gjort. De har arbetat oberoende av varandra och deras arbete visar samma riktning. Det finns brister på flera håll, sådant som inte syns i vanlig rapportering, säger Törngren.

Behöver all hjälp

Det är ett akut läge och en tredjedel av pengarna måste in under nästa vecka. Klubben ska prata med sponsorer och medarbetare, men kommer behöva all hjälp de kan få.

– Vi kommer behöva all hjälp. Många bäckar små. Jag hoppas och tror att våra partners, supportar och medarbetare hjälps åt i situationen. Idag förstår jag att man inte känner sig jättestolt över VIK. Men vi har en plan och vi tror på den, säger klubbchefen Johan Fägerblad.

"Vet inte ens om klubben lever"

I januari sparkade klubben sin sportchef och har inte anställt någon ny. Men det och all annan rekrytering sätts åt sidan tills dess att ekonomin är utredd.

– Vi måste ta oss igenom det här innan vi kan rekrytera, säger Fägerblad.

För spelarna väntar nu en ännu oviss framtid. Klubben vill inte kommentera hur det kommer se ut med kontrakt och löner. En av de drabbade spelarna är Niklas Lihagen. Centern kom till Västerås från Karlskrona inför den här säsongen, och sitter på ett tvåårskontrakt.

– Det enda vi spelare vet är det som är ute på nätet där vi läst som alla andra. Jag har ett tvåårskontrakt men som det är nu vet jag inte ens om klubben lever, säger Lihagen till nt.se.