Grahm: "Önskar jag var tio år yngre"

HOCKEY

Nya SDHL hyllas av alla: ”Känns superkul”

Foto: Erika Grahm.

De tio SDHL-klubbarna är överens.

Alla har blivit bättre än i fjol.

Och med den nya riksorganisationen och namnet SDHL ska damhockeyn nu fortsätta att ta ytterligare steg.

– Det känns superkul. Jag skulle verkligen vilja vara tio år yngre och vara med på det som händer, säger Modos lagkapten Erika Grahm, 25.

Det var i samband med fjolsäsongens SM-final mellan Luleå och Linköping som nyheten om att en ny riksorganisation – Svenska damhockeyligan, SDHL – skulle bildas kom ut. SDHL:s styrelseordförande Curt Johansson har varit en del av en liten grupp som jobbat i ett år med det här. Syftet är att utveckla den svenska ligan och damhockeyn.

Så glöm Riksserien – nu är det SDHL som gäller.

– Vi har lyckats samla alla tio klubbar och har en bra dialog med förbundet. Nu är bolagiseringen klar och vi har bytt namn på ligan för att ’hotta upp’ det lite, säger Curt Johansson.

"Unika möjligheter"

Det viktigaste arbetet för riksorganisationen blir att jobba med att knyta åt sig nya sponsorer – ett måste för damhockeyns utveckling.

– Det här ger unika möjligheter till nya partners, där en av grunderna handlar om jämställdhet. Det blir ett av våra viktigaste argument. Samtidigt har vi en stor förhoppning om att alla stora elitföreningar i ishockey också börjar driva en damverksamhet så att alla tjejer som vill börja spela ishockey ska få göra det på samma villkor som pojkar. Men det kommer inte bli några avgörande förändringar i år. Detta är ett jobb på sikt, säger Johansson.

”Tiden är mogen” var en gemensam inställning till den nya riksorganisationen på SDHL:s upptaktsträff. Många är överens om att fjolårssäsongen var en framgång både kvalitetsmässigt och på publiksidan, och alla klubbar var också tydliga med att de blivit bättre i år.

"Skulle vilja vara tio år yngre"

Flera klubbar har värvat friskt. Ett undantag är Modo, som förutom med landslagsbacken Annie Svedin, valt att enbart bygga vidare på det talangfulla och unga lag som man hade fjol.

Lagkaptenen Erika Grahm:

– Man är lite äldre i landslaget, men i klubblaget är man väldigt mycket äldre… Jag är glad att vara med på den här resan och skulle gärna vilja vara tio år yngre och få vara med på det som händer med svensk damhockey nu. Det är nästa generation som jagar mig varje dag på träningarna och jag är väldigt glad och stolt att göra resan med dem.

Den 25-åriga landslagsstjärnan ställer sig väldigt positiv till nya SDHL.

– Det är superkul. Det gäller att vi tar små steg hela tiden och att alla verkligen hjälps åt. Vi har verkligen något på gång här. Som sagt, man skulle varit tio år yngre alltså.

HV71:s tränare Ulf Johansson är inne på samma spår.

– Det här är enbart positivt och precis vad damhockeyn behöver. Det här är en produkt som kan växa och bli stark.

ARTIKELN HANDLAR OM

Riksserien